6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

9 yıl sonra gelen yaşam umudu

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralanan ve dün beyin ölümü gerçekleşen 41 yaşındaki Alkan Doğan'ın böbreği, Konya'da 9 yıldır diyalize bağlı olarak yaşayan Yücel Özcan'a nakledildi.

Antalya'da dün geçirdiği trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen Doğan'ın organları bağışlandı.

Böbreklerden bir tanesi Konya'da 9 senedir diyalize bağlı olarak yaşayan 40 yaşındaki inşaat mühendisi Yücel Özcan'a nakledildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, hastanın 9 senedir diyaliz makinesine bağlı olarak yaşadığını ve dün gece beyin ölümü gerçekleşen Alkan Doğan'ın böbreklerinin birisinin kendisine başarıyla nakledildiğini söyledi.

Hastanın durumunun gayet iyi olduğunu belirten Erikoğlu, "Türkiye'de organ dağıtımlarının Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından yapıldığı için bu dağıtımlar en iyi uyum gösteren hastalara naklediliyor. Böbreklerden bir tanesi hastamız Yücel Özcan'a uyduğu için nakli bu hastaya gerçekleştirdik. Şu anda hastamızın durumu gayet iyi. Ameliyattan 2 saat önce çıktı ve herhangi bir sorunu yok. Son zamanlarda Türkiye'de organ bağışı sayısı oldukça arttı. Bu yıl daha da artmasını bekliyoruz. Bu artış özellikle çok fazla. 2,5 aylık sürede kadavradan 8 tane organ bağışı gerçekleştirildi. Bu rakamla şu anda Konya ilk iki sırada bulunuyor. Tabii bu bağışların artmasını bekliyoruz. Tüm çabamız bu kadavradan organ bağışlarının artması yönünde olacak. Kadavradan yapılan organ bağışları ülke ekonomisine katkı sağlamakta. Çünkü diyalize göre maliyeti oldukça düşük. Hasta tüm nakiller yapıldıktan sonra daha rahat yaşam sağlamakta" dedi.

Nakil sonrası çok mutlu olduğunu ifade eden Yücel Özkan ise, "Böbrek hastalığında devamlı bir makineye bağlısınız ve hiçbir yere gidemezsiniz. Diyaliz makinesine devamlı bağlı kalmak zorundaydık. İstediğimiz gibi suyumuz, çayımızı kahvemizi içemiyorduk. Her konuda diyete dikkat etmek zorundaydık. Ama bu ameliyattan sonra hayata yeniden başlamış oldum. Sağlığıma kavuştuktan sonra makineye bağlı olmadan rahat rahat gezmek istiyorum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 19:19:46
Güncelleme :21 Mart 2009 Cumartesi 19:49:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?