6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

ABD Büyükelçisi Jeffrey Konya'da

ABD BÜYÜKELÇİSİ JEFFREY KONYA'DA

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Suriye ile İsrail'in kabul etmesi halinde ikili görüşmelerde Türkiye'nin arabuluculuğunu destekleyeceklerini söyledi.

Konya'ya gelen ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Mevlana Müzesi'ni gezdi. Müzeye girişinde ayağına galoş takan Büyükelçi Jeffrey, sergilenen eserler hakkında bilgi aldı. Kuran-ı Kerim'leri dikkatle inceleyen Büyükelçi Jeffrey, daha sonra Vali Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti. Valilik anı defterini imzalayan Büyükelçi Jeffrey'e, Konya'nın şehircilik açısından örnek bir yer haline dönüştüğünü söyleyen Vali Doğan, halkın kurallara uygun yaşadığını belirtti.

Büyükeçi Jeffrey ise, Türkçe yaptığı konuşmasında, önümüzdeki senelerde ABD ile Konya arasında turizm, akademik eğitim ve sanayi alanında ilişkileri geliştireceklerini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Washington'daki ziyaretinden sonra iktisadi ilişkileri teşvik etmek istediklerini ifade eden Büyükelçi Jeffery, Avrupa ve Ortadoğu'da ihracatta başarı gösteren Türk girişimcilerin ABD piyasasında da başarılı olmaları için ilişkileri geliştireceklerini bildirdi. İstanbul, İzmir ve Kayseri ile iyi ticari

ilişkileri olduğunu ve bunu Konya ile de geliştirmek için çaba göstereceklerini dile getiren Büyükelçi Jeffrey, Konya için özel bir temsilci tayin ettiklerini, zaman zaman Konya'yı ziyaret edecek temsilcinin akademik, endüstriyel, siyasi ve iktisadi ilişkilerle ilgileneceğini anlattı.

Ziyarette gazetecilerin sorularını cevaplandıran Büyükelçi Jeffrey, bir gazetecinin, İsrail'in Suriye ile görüşmelerinde Türkiye'nin arabulucu olmasını istemediğini ve bu süreci nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Büyükelçi Jeffrey, "Eğer iki taraf bir arabulucu kabul ederse, biz bu arabulucuyu destekliyoruz. Özellikle Türkiye'yi arabulucu olarak hoş görüyoruz, çünkü eskiden bir sene önceye kadar Türkiye son derece önemli ve başarılı bir rol oynuyordu" dedi.

İran'daki son gelişmelerin sorulması üzerine de, "İnşallah bu kriz bir sona varacak" diyen Büyükelçi konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz Türk Hükümetine teşekkür ediyoruz, çünkü bu konuda çok aktif rol oynuyor Sayın Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu. İnşallah bu kriz bir sona varacak. Fakat çok ciddi bir durum, bütün dünya için. Eğer bir sonuç ortaya çıkmazsa BM Güvenlik Konseyi bu konuyu gündemine alacak."

Vali Doğan ziyaretin sonunda Büyükelçi Jeffrey'e semazen figürü ve Hz. Mevlana'yı anlatan bir kitap hediye etti.

ABD BÜYÜKELÇİSİ JEFFREY KONYA'DA
ABD BÜYÜKELÇİSİ JEFFREY KONYA'DA
ABD BÜYÜKELÇİSİ JEFFREY KONYA'DA
ABD BÜYÜKELÇİSİ JEFFREY KONYA'DA
İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2009 Salı 13:59:00
Güncelleme :29 Aralık 2009 Salı 14:24:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?