6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

ABD'li müsteşardan KTB'ye ziyaret

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tarım Müsteşarı Ralph Gifford ve beraberindeki heyet Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.

ABD'li heyetin KTB'yi ziyaretlerinden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirten KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, "Konya tarım potansiyeli büyük olan bir ilimiz. Nüfusumuzun yüzde 45'i tarım ile uğraşmaktadır. Konya tek başına Türkiye buğday ihtiyacının yüzde 11'ini, arpa ihtiyacının yüzde 14'ünü karşılıyor. Alt yapısı tamamlanmış ve devam eden projeleri bitmiş bir Konya, bu oranları yüzde 20'ye kadar çıkarma gücüne erişecektir. Borsamız, Türkiye'nin en büyük borsası olmakla birlikte, çiftçi eğitim programlarına da büyük önem vermektedir. Amacımız, verimi ve kaliteyi artırarak üreticimizin gelir seviyesini en yükseklere çıkarmaktır" dedi.

 Kaliteli buğdayın üretilmesindeki en büyük etkenin sertifikalı tohum ve süne ile mücadele olduğunu belirten Kaleli, "Bu yıl süne ile mücadelede Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışarak, büyük ranı biyolojik mücadele olmak üzere başarıyı yakaladık. Fakat sertifikalı tohum ihtiyacında henüz istenilen düzeye ulaşılamamıştır. İhtiyacımız olan 1 milyon ton tohumun ancak 300 bin ton kadarını karşılayabiliyoruz. Kırsal alanların kalkınması amacıyla Konya'da çiftçi eğitim yayım çalışmalarımız büyük bir hızla devam etmektedir. Bu çalışmamızla çok dağınık olan çiftçi eğitim programlarını tek çatı altına alarak düzenlemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Amerika'nın tarım politikalarına değinen Tarım Müsteşarı Ralph Gifford ise, "Çiftçilere doğru ve vakitli bilgi vermek ABD Tarım Bakanlığı'nın temel görevidir. Güvenilir bilgi, verimliliği artırır ve dolayısıyla çiftçi geliri ve tüketici refahı da artar. Uluslararası ve iç pazarla ilgili günlük, haftalık ve aylık fiyat, satış, kalite pazar bilgilerini temin eder. Bizim çok güçlü bir çiftçi eğitim yayım sistemimiz var. Amerika tarımı bu proje ile ayağa kalkmış ve dünyada söz sahibi olmuştur. Sizlerin de bu konuda çalışması gerekir. Öğrendiğim kadarıyla KOP ve Konya Tarım Eylem Planı oluşturma çalışmalarınız var. Bu çalışmalarda çiftçi eğitim ve yayım konusuna sizler de bu plana önem veriyor ve ABD ile işbirliği öngörüyorsunuz. Sizleri bu anlamda kutluyor ve her türlü desteğe hazır olduğumuzu bildiriyorum" şeklinde ifade etti.

Başkan Kaleli, konuşmaların ardından Müsteşar Gifford'a Hz. Mevlana ve semazen figürlü tablo hediye etti.

 

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 14:05:45
Güncelleme :18 Ağustos 2009 Salı 14:08:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?