5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

AB’ye 'Dinler Birliği' mesajı


Farklı dinlerin temsilcileri dualar okuyup birlik mesajları verdi

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ’’Musevi, Hristiyan ve Müslüman temsilciler olarak Konya’da biraraya geldik. Bu sevgi bilinci ve coşkusunu Avrupa Birliği içinde de sürdürme arzusunu Brüksel’e tam bir duygu birliği içinde iletiyoruz’’ dedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ziyaretinde, UNESCO-Uygarlıklar Arası Diyalog İhtisas Komitesi’nin AB üyesi ülkelerin liderlerine iletilmek üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu mesaj okundu.

Bartholomeos, beraberindeki Musevi, Hristiyan ve Müslüman din adamlarından oluşan bir heyetle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i ziyaret etti.

Fener Rum Patriği, Türkiye’deki farklı dinlerin temsilcilerinin 17 aralıkta Konya’da buluşmasının ayrı bir önemi olduğunu dile getirdi.

Uygarlıklararası diyalog komitesinden AB mesajı

UNESCO-Uygarlıklararası Diyalog İhtisas Komitesi Başkanı Kezban Hatemi de Komite’nin 17 aralıkta verilecek kararın Türkiye lehine çıkması için AB üyesi ülkelerin liderlerine iletilmek üzere bir mesaj hazırladığını belirtti.

Mesaj, mektuplar şeklinde hazırlandı

Hatemi, söz konusu mesajın mektuplar şeklinde hazırlanarak, Brüksel’de AB liderlerine iletilmesi için Başbakan Erdoğan’a ulaştırıldığını belirtti.

Hazırlanan mesaj metni şu ifadeleri içeriyor:

"İnsanlığın ortak kültür ve manevi değerler hazinesinin en büyük temsilcilerinden olan Mevlana’nın Konya’sında Musevi, Hıristiyan ve Müslüman temsilciler olarak bu sevgiyle bir araya geldik. Bu sevgi bilinci ve coşkusunu Avrupa Birliği içinde de sürdürme arzusunu Brüksel’e tam bir duygu birliği içinde iletiyoruz"

Bartholomeos’a, Mevlana’nın Mesnevi isimli eserinin de aralarında olduğu Belediye’nin yayınladığı kültür serisi hediye edildi. Bartholomeos, Sille Aya Elena Kilisesi’ni ziyaret ettikten sonra dinlenmek üzere Sille Kültür Konağı’na geçti.

"Umarım Türk halkı olarak hayalkırıklığına uğramayız"

Bartholomeos, valiyi ziyaretinde yaptığı açıklamada Türkiye’nin AB’den müzakere tarihi almasıyla ilgili olarak ’’umarım, Türkiye olarak, Türk halkı olarak hayalkırıklığına uğramayız’’ dedi.

Öğleden sonra nihai müspet kararı beklediklerini belirten Fener Rum Patriği, "İnşallah... Umarım, Türkiye olarak, Türk halkı olarak hayal kırıklığına uğramayız. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümet’in çalışmalarından umutluyuz ve eminiz. Bu hislerle Şeb-i Aruz’a katılmak için hazırlanıyoruz" dedi.

Dinler bahçesinde AB duası

Türkiye’nin AB üyeliğine bir destek de Dinler Bahçesi’nden verildi.

Antalya Belek’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı Dinler Bahçesi’nde toplanan Müslüman ve Hristiyan din temsilcileri, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği için birlikte dua etti.

Belek’teki Dinler Bahçesi’ndeki camide ilk cuma namazının kılınmasının ardından, Serik İlçe Müftüsü Osman Artan ve Antalya’nın Kaleiçi Semti’nde bulunan Aziz Pavlus Birleştirilmiş Kilise’nin Rahibi James Bultema Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda dua ettiler.

Bultema: "Bütün dualarımız Türkiye’nin yanında

James Bultema, bugünün Türkiye için çok önemli bir tarih olduğunu vurguladığı duasında, ’’Türkiye’nin başarısı için dua ediyoruz. Bütün dualarımız Türkiye’nin yanında’’ dedi.

Osman Artan ise ’’Ya Rabbi, insanlığa birbirini sevmeyi, birbirinekardeş gibi davranmayı nasip eyle, milletimizi birlik beraberlikten ayırma, memleketimiz için çalışan insanlar güç kuvvet ver, kardeşlik üzerine yaşamayı nasip eyle, memleketimizi, kardeşlikten, birlikten ayırma, ülkemizi her türlü tabi afetlerden muhafaza eyle’’ şeklinde dua etti.

Törene, Sinagog’a henüz atama yapılmadığı için Musevi din temsilcisi katılamadı.

James Bultema, Dinler Bahçesi’nin çok güzel bir ibadethane olduğunu belirterek, ’’Burası, gerçekten yaratıcı bir düşüncenin ürünü. Ümit ediyorum ki Dinler Bahçesi karşılıklı saygı ve hoşgörüyü artırmaya, bu üç dinin arasındaki ilişkileri sağlamlaştırmaya yardımcı olacaktır’’ dedi.

Konya
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 16:04:30
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 16:19:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?