4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Afet gibi rekolte kaybı

KURAKLIK ve yeraltı sularının bilinçsiz kullanılması nedeniyle göller ve nehirlerin birer birer kuruduğu Konya Kapalı Havzası’nda hububat çiftçisi, yüzde 80’e veren rekolte kaybı nedeniyle zor günler geçiriyor. Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, ekili durumdaki 2 milyon ton hububatın yüzde 80’inin tarlalarda yandığını, bundan sonra yağacak yağmurun da hububat için bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi. Konya İl Genel Meclisi ise ilin afet bölgesi ilan edilmesi için tavsiye kararı aldı. Karar, Başbakanlık ile ilgili bakanlıklara gönderildi. Çiftçi, nefesini tuttu Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak kararı bekliyor.


15 binin üzerinde kaçak su kuyusu bulunduğu tahmin edilen Konya Kapalı Havzası’nda Akşehir, Beyşehir, Meke, Eber ve Akgöl başta olmak üzere bir çok göl ve akarsular birer birer kurumaya başladı. Yağış yetersizliği nedeniyle barajlardaki su seviyesi de önemli ölçüde azalınca, buğday anbarı olarak bilenen Konya Ovası’ndaki hububat rekoltesi bu yıl, son yılların en en düşük düzeyinde gerçekleşecek.

‘AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN’


Bahar aylarında Konya Ovası’nın neredeyse hiç yağış almadığını belirten Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, “Bu nedenle hububat çiftçisinin mahsülü tarlalarda yandı. Yüzde 80’lere varan oranda rekolte kaybı bekliyoruz. Çiftçimizin çok acil desteğe ihtiyacı var. Konya’nın Bakanlar Kurulu kararıyla afet bölgesi ilan edilmesini bekliyoruz. Hemen ardından da il genelinde hasar tespit çalışması yapılmalı'' dedi. Daha önce hiç böylesi büyük bir afetle karşılaşmadıklarını belirten Faruk Çöklü, şunları söyledi:
“Konya Ovası’nda zaten sulanabilir tarım arazisi oranı yüzde 15 dolaylarında. Kalan yüzde 85’lik alanda ise kuru tarım yapılabiliyor. Bu yüzde 85’lik kısmın çok büyük bölümünde hasat edilecek tek bir baş ürün bile yok. Geçmişte hiç böylesi büyük bir kuraklıkla karşı karşıya kalmamıştık. Ekili durumdaki 2 milyon ton hububatın yüzde 80’i tarlalarda yandı. Bundan sonra yağacak yağmurun hububat için bir anlamı yok. Önümüzdeki günlerde bu kayıplar daha artabilir. Bu nedenle çıkarılacak afet kararının ardından hemen çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borcunun faizsiz olarak 1 yıl ertelenmesini istiyoruz. Tohumluk yardımlarının bir an önce dağıtılmasını istiyoruz.''

SIKINTI CİDDİ BOYUTTA’


İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Sabri Ak ise yaptığı yazılı açıklamada, aldıkları tavsiye kararının Başbakanlık, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Hazine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na iletildiğini belirterek şöyle dedi:
“Tüm dünyayı tehdit eden küresel ısınma, nüfusun büyük bir kısmının tarımla geçimini sağladığı Konya’yı da ciddi anlamda tehdit ediyor. Türkiye’nin hububat alanında önemli bir boşluğunu dolduran Konya'mız, küresel ısınmadan dolayı ciddi anlamda sıkıntı yaşamaktadır. Hasat mevsimin başladığı bu günlerde susuz alanlardaki ürünlerde neredeyse yüzde 70’lere varan düşüş söz konusu. Bu sebeple meclisimizin de almış olduğu tavsiye kararı ‘Konya’nın afet bölgesine alınması’ noktasında son derece önemli.''

DHA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2007 Salı 11:47:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?