6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Ahilik Haftası kutlanıyor

KONYA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

11-18 Ekim tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası Konya'da düzenlenen etkinliklerle kutlanmaya başladı.

Etkinlikler Anıt Alanı'nda düzenlenen törenle başladı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Konya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Konferans Salonu'nda devam eden kutlama programına Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakçı, Ayşe Türkmenoğlu ve Ali Öztürk, Konya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Bekir Duvarcı, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, protokol mensupları, oda ve borsa başkan vekilleri ile esnaflar ve öğrenciler katıldı.

AHİLİĞİ BUGÜN DAHA İYİ ANLAMAYA MECBURUZ

Programda konuşan KONESOB Başkanı Bekir Duvarcı, Ahilik kültür ve felsefesinin toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas aldığını belirtti. Duvarcı, Ahiliğin Türklere özgü bir kurum olduğunu dile getirerek, "Anadolu Ahiliğini oluşturan değerli insanlar, yozlaşmış, parçalanmış, fakirleşmiş Türk boylarına birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla tek çatı altında yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğretmiştir. Yükselen değerlerin sık sık değiştiği günümüz dünyasında önümüze kendini düşünen değil, başkalarını düşünen, en az kendisi kadar toplumun fertlerinin hak ve hukuklarını kollayan bir insan modeli koyan Ahiliği bugün daha iyi anlamaya mecburuz" dedi.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, "Yerel düşünüp icraatlarımızı küresel yapmalıyız. İnsanın kendi kültürel referanslarına sahip çıkması gerekir. Ahilik en temel kültürel referanslarımızdan bir tanesidir. Toplumun direği esnaflardır. Tarihte esnafların isyanına çok az rastlamışızdır. Onlar çok sabırlı insanlardır. Onların sabrının taşması, toplumun sabrının taşması demektir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yılın esnafı seçilenlere törenle plaket verildi. Programın sonunda ise Ahilik kültüründe kalfalıktan ustalığa geçiş töreni olarak yapılan Şed Kuşatma Töreni, 100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından temsili olarak yapıldı.

KONYA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
KONYA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
KONYA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
KONYA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 13:18:04
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 14:02:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?