2
Mayıs
2024
Perşembe
KONYA

Akgöl su tutmaya başladı

Konya’da Akgöl sulak alanının Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın sulak alanlar üzerinde yürüttüğü koruma ve geliştirme çalışmaları sayesinde su tutmaya başladığı bildirildi.

Yukarı Sakarya Havzası’nda Konya’nın Yunak ve Çeltik ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Akgöl sulak alanının yürütülen çalışmaların ardından eski günlerine dönmeye başladığı açıklandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, basın müşavirliği aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Akgöl’de yürütülen çalışmaların Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi’nin genel gayelerinden birisi olan iklim değişikliğinin etkisinin azaltılması yönünde olduğunu belirtti.

Bakan Eroğlu, “Akgöl’deki uyum ve yeniden kazanma çalışmaları 2010 yılından itibaren yürütülmeye başlanmıştır. Akgöl’ün sulak alan hususiyetini yeniden kazanıp iklim değişikliğinin etkilerine karşı güçlendirilmesi için ıslah çalışmaları yürütüyoruz. Proje ile Akgöl’ün sulak alan hususiyetlerini yeniden kazanıp iklim değişikliğinin etkilerine karşı güçlendirilmesi için çalışmalarını sürdürdük. 2010 yılında alanın eski haline kavuşması için hazırlanan ilmi rapor Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz uzmanları tarafından değerlendirildi. Alanın su tutma kapasitesini arttırmak için bölgede bulunan drenaj kanallarını belirli aralıklarla kapatıldı. Su yatağının en dar kısmına bir bent yaparak fazla suyu deşarj edecek bir dolu savak sistemi ile alanın 1,5-2 metre yüksekliğinde su tutması ve bölgede az miktarda bulunan turba yangınlarının önüne geçilmesini hedefledik” dedi.

Su yüzeyi üzerine oluşturulacak sun'i adalar ile kuşlara yumurtlama sahaları oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Eroğlu, bu sayede göle hayat verecek canlıları da alana çekmeyi planladıklarını söyledi.

Alanda yapılan ıslah çalışmaları neticesinde verilen emeklerin meyvesini verdiğini ifade eden Bakan Eroğlu, bir sulak alanın daha kurtarılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek açıklamasını noktaladı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2012 Cuma 18:08:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?