6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Akgöl yağış bekliyor!

Konya'nın Ereğli ilçesindeki Akgöl'ün yeterli miktarda yağış almadığı bildirildi.

Ereğli Sazlıklarını Koruma Derneği Başkanı Fatih Şentürk, son dönemde düşen yağışların Akgöl için yeterli olmadığını söyledi. Sulak alanların nem oranını yükselterek, başta yağış ve sıcaklık olmak üzere iklim elemanları üzerinde olumlu etkileri olduğunu kaydeden Şentürk, Akgöl'de artık bu etkilerin görülmediğini belirtti.

Bu etkilerin görülmesi için Akgöl'ün beslenmesi gerektiğine dikkat çeken Şentürk, "Yeterli su rezervi olmadığı için Akgöl'e gerekli miktarda su gitmiyor. Tek umut yağışlar. Ancak beklenen yağışlar olmadığı için Akgöl yeterli miktarda beslenemiyor" dedi. Sulak alanlar ve yer altı sularının temel olarak kar yağışları ve mevsimlere yayılan dengeli yağmurlarla beslendiğini anlatan Şentürk "Dengesiz yağışlar yer altı sularını besleyememekte, sulak alanların beslenmesi için de yeterli olamamaktadır. Kısa süreli olmaları sebebiyle, yetersiz suya sahip sulak alanların beslenmesine kayda değer bir katkı sağlayamadı. 40 yıldır devam eden ve 2000'li yıllarda hızlanan sulak alan kayıplarının birkaç haftalık yağışla telafi edilmesi imkansız" diye konuştu.

Şentürk, yok olmak üzere olan su kaynakları için birkaç haftalık yağışlardan medet ummak yerine, tüketim alışkanlıklarının değişmesi, uzun vadeli, bütüncül su politikaları oluşturularak uygulanması ve yok olma tehlikesi yaşayan sulak alanlar için restorasyon programlarının geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2008 Çarşamba 17:08:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?