4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Akgöl'ü ÇATAK kurtaracak

Konya'nın Ereğli İlçesi'ndeki en önemli tabiat varlıklarından olan Akgöl'ü kurtarmak için başlatılan çalışmalar sonuç vermeye başladı.

Ereğli Kaymakamı Cevdet Can'ın da bizzat takip ettiği ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nce hazırlanan Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) projesinin ivedi projeler arasında ilk sırada olmasıyla Dünya Bankası'ndan çalışmaya destek için 2.5 milyon YTL ödenek sağlandı. ÇATAK projesi kapsamında İlçe Tarım Müdürlüğü'nde muhtarlara yönelik bilimsel bir toplantı yapıldı. Ereğli Kaymakamı Cevdet Can'ın da katıldığı toplantıda bu aşamadan sonra yapılacak çalışmalar değerlendirildi. Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, 20 sulak alan içerisinde ilk 4 proje içerisine girerek birinci seçilen ÇATAK'ın hayata geçmesiyle Ereğli'de değişen ekolojik dengenin yeniden kazanılacağını vurguladı. Özgüven, çevre faktörünü ön plana çıkararak çiftçilerin tarımsal çalışmalarına yön verecek olan projenin 10 bin 500 dekar alanda uygulanacağını ve dekar başına 40 ila 90 dolar destek verileceğini söyledi.
Ereğli'de tarım noktasında büyük adımlar atılması gerektiğine işaret eden Kaymakam Cevdet Can ise, "Bölgemiz çok az yağış alan bir bölge. İklim değişikliği bu bölgede çölleşmenin hızla artmasına yol açmıştır. Çölleşmenin önüne geçmek için Akgöl'ün kurtarılması gerekmektedir. Akgöl kurtulduğu vakit Ereğli tarımını kurtarmış olursunuz. Akgöl merkezli düşünmez iseniz geri gitmeye mecbursunuz" dedi. ÇATAK projesinin kabul noktasının erozyon ve çölleşme olduğuna dikkat çeken Can, "Çölleşmenin önüne geçmek için yeşil dokunun oluşması gerekir. Verilecek destekleri akıllı olarak kullanırsanız bu desteklerin devamı gelecektir. Ayrıca Akgöl'e akan suyun miktarını da artırmak ve İvriz Barajı'ndaki suyu kapalı sistemle ovaya vermek en büyük hedefimizdir. Bu sayede tarımsal kalkınmanın önü de açılmış olacaktır. Bu proje ile su kontrol altında tutulacak ve ürün deseninde artış

.
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2006 Çarşamba 11:49:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?