6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Akşehir Gölü yeniden canlanıyor

Geçmiş yıllardaki yağış azlığı ve tarımsal sulama yüzünden tamamen kuruyan, bu yıl su seviyesi yükselen Akşehir Gölü'ne 125 bin sazan ve aynalı sazan yavrusu bırakıldı.

Akşehir, Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman, Akşehir Gölü'nün küresel ısınma, kuraklık ve bilinçsiz kuyu açılması gibi nedenlerle kuraklaştığını söyledi.

Akşehir Gölü'ndeki su ürünlerinden geçmişte ilçeye bağlı 15'e yakın köy ve beldedeki insanların faydalandığını ifade eden Karaman, “Bir zamanlar bol miktarda balık, hatta ıstakoz dahi bulunan gölde hiç bir şey kalmadı. Kuşların uğrak yeri olan göle kuş dahi gelmez oldu. Göldeki su ürünlerini avlayarak geçimini sağlayan köylüler de kuruyan gölde balık kalmaması nedeniyle zor duruma düştü” dedi.

“GÖLE YOĞURT, SU VE PARADAN SONRA BALIK MAYALADILAR”

Geçen yıllarda geleneksel Nasreddin Hoca şenliklerinde temsili Nasreddin Hoca olan Kadir Çöpdemir'in Akşehir Gölü'ne yoğurt yerine kuruduğu için “ya tutarsa” diye “su mayaladığını” söyleyen Karaman, şunları kaydetti:

“Bu yıl hocamızın su mayaladığı gölde su miktarı yüzde 35-40 oranında arttı. Yani Hoca'nın su mayası tuttu. Biz de ondan esinlenerek kuruduğu için balık kalmayan Göl'e balık çalmaya karar verdik. Hava şartlarının iyi gitmesi, gölün su seviyesinin de yüksek olmasını göz önünde bulundurarak Antalya Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nden aldığımız 125 bin adet sazan ve aynalı sazan yavrularını göle, ilçeye bağlı Gölçayır beldesi bölgesinden bıraktık.”

“Nasreddin Hoca'nın her mayaladığının tuttuğunu” söyleyen Karaman, kendilerinin de Hoca'dan esinlenerek “göle mayaladıkları balıkların tutacağına inandığını” belirtti.

Karaman, gölün kurumaması ve bıraktıkları balıkların yetişmesi halinde bundan sonraki yıllarda da göle balık bırakmaya devam edeceklerini vurgulayarak, “Bu yıl yağışlar iyi gitti. Göl çok iyi durumda. Gelecek yıl daha iyi olmasını umuyoruz. Su miktarı daha da artması halinde Göl, tekrar eski haline kavuşabilir. Tek amacımız, arzumuz tekrar göçmen kuşların uğrak yeri, balıkçıların avlandığı doğa harikası Akşehir Gölü'ne kavuşmak” diye konuştu.
 

AA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 09:56:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?