7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Altın çilek Ereğli'de yetiştirildi

ALTIN ÇİLEK EREĞLİ'DE BAŞARIYLA YETİŞTİRİLDİ

Konya'nın Ereğli ilçesinde, Ulumeşe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin girişimi ve İlçe Tarım Müdürlüğü teknik desteği ile altın çilek (yer kirazı) yetiştirildi.

Ereğli'de organik çilekten sonra alternatif ürün olarak altın çileğin de başarı ile yetiştirildiğni ifade eden Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, "Alternatif ürün arayanlar için yer kirazı çok iyi bir fırsat olup dekara bin 500 - 2 bin fide kullanılmakta ve 34 tona kadar verim alınmaktadır. Piyasa fiyatının ortalama 60 TL olduğu düşünülürse kazançlı bir üretim olduğu görülmektedir. Üretimi gerçekleştiren Ercan Akın'ı bu başarısından dolayı kutluyorum” şeklinde konuştu.

Altın çileğin insan sağlına sayısız faydalarının olduğunu belirten Özgüven, “Meyveleri hem taze, hem kurutularak yenebilen yer kirazının kullanım alanı oldukça geniş. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi, pastacılıkta ve marmelat yapımında kullanılıyor. Bunun yanında taze olarak yenebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda da kullanılmaktadır. Reçeli de son derece lezzetlidir. Meyvesi kurutularak da pazarlanabiliyor. Güney Amerika'da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedasinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asidin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yöntemi olarak kullanılımaktadır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Kalorisi az ve yüksek lifli yapısıyla zayıflama diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2010 Salı 11:07:01
Güncelleme :28 Eylül 2010 Salı 13:04:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?