30
Nisan
2024
Salı
KONYA

Altın çilekte hayal kırıklığı

Konya’nın Hüyük ilçesine bağlı Değirmenaltı Köyü’nde uzmanların yaptığı uyarıları dinlemeyerek altın çilek üretimine yönelen çiftçiler, ürünü satacak pazar bulamayınca zarar etti.

Değirmenaltı Köyü Muhtarı Adnan Uyanık, yaptığı açıklamada, son yıllarda organik çilek üretimi ile adını duyuran yerleşim biriminde üreticilerin bu yıl altın çilek yetiştiriciliğine yöneldiğini belirterek, “Ancak, altın çileği satacak pazar bulamayınca üreticimiz zarar etti ve ürünü söküp bahçesinden attı. Kurumasından sonra da ateşe verip yakacak. Çünkü ürünü yem olarak hayvan bile yemiyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemde medyaya haber olarak da yansıyan altın çilek tüketimini gören Değirmenaltı Köylüleri’nin bu ürünün ekimine özendiğini belirten Muhtar Uyanık, “Başbakanımızın da tükettiği söylenen altın çileği arazisinde dikip yetiştirmeye karar veren çiftçilerimiz, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli mühendislerin yörede ‘iklim olarak tutmayacağını ve pazarının az olduğu’ yönünde yaptığı uyarılara rağmen bu tavsiyeleri dinlemedi. Denemek amacıyla da olsa ısrarla dikimini yapmak istedi.

Bu yıl 50 dekarlık alanda köyümüzde altın çilek fidesinin dikimi gerçekleşti. Hatta fidanların bir kısmını İl Özel İdaresi’nden temin eden vatandaşlarımız, bir kısmını ise kendi imkanlarıyla karşıladı. Diğer ürünlere alternatif olması bakımından yetiştirilmeye başlanan altın çilek, pazarı bulunup satılmayınca bölgemizde büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. Vatandaşımız zarar edince, arazisinden söküp attı.

Şimdi bir araya getirip yol kenarında topladığı ürünü kuruyunca yakıp ortadan kaldıracak. Aslında, altın çilek üretimi bölgemiz insanı için bir umuttu. Bir umut uğruna denenmesine karar verilmişti. Üretim olarak da bir zorluğu yoktu ve arkası kesilmeyen, sürekli veren bir bitki idi. Bir taraftan topluyorsun, diğer taraftan ürün veriyordu. Ama pazarının olmaması, para etmemesi çiftçiyi perişan etti. Şimdi hayvanların bile yemediği bu ürün yakılmak zorunda kaldı” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2011 Salı 17:11:35
Güncelleme :13 Aralık 2011 Salı 17:14:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?