6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Altında takas dönemi

ALTINDA TAKAS DÖNEMİ

Yılbaşından bu yana neredeyse ikiye katlayan altın fiyatları, düğün için altın alacakları takas yoluna gitmeye itiyor.

Çeyrek altının 102 lirayı bulduğu 24 ayar altının gramının da 70 liraya yaklaştığı şu günlerde düğün mevsiminin açılmasıyla altın alışverişi yapacak olanlar değişik yollara başvurmak zorunda kalıyor.

Özellikle geline altın takacak erkek tarafı, ya alacağı altın miktarını azaltıyor ya da ellerinde bulunan altınlarla, alacakları altınları takas etme yoluna gidiyor. Konya'da sarraflık yapan Mehmet Kuşdemir, altın fiyatlarının artmasıyla birlikte insanların düğün alışverişinde yeni yöntemler geliştirdiğini

belirterek, "Eskiden düğün için geline altın alınacaksa peşin parayla alınırdı. Şimdi ise altın fiyatları çok yüksek olduğundan insanlar başka yolları deniyor. Ellerinde birikmiş altını olanlar bize getiriyor ve kız tarafının beğendiği altınlarla takas etme yoluna gidiyor. Bu sayede fazla zarar etmeden ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Ellerindeki altını satmaya kalksalardı alış ile satış arasındaki fark nedeniyle zarar edeceklerken bu takas yöntemi sayesinde daha az zararla istedikleri altını alabiliyorlar" dedi.

ÇEYREK YERİNİ GRAM ALTINA BIRAKTI

Düğün mevsiminin açılmasıyla piyasanın azda olsa kıpırdanmaya başladığını dile getiren Kuşdemir, "Artık insanlar düğün için altın alırken 3 bilezik alacağına 2 bilezik alıyor. Set alırken gramı daha az olana yöneliyor. Çeyrek altının fiyatı 102 lirayı bulunca insanlar çeyrek altının yarısı olan gram altına yöneliyor. Şu an gram altın satışlarımızda büyük artış var. Ama artık düğünlerde vatandaşlarımız altın yerine para takmayı tercih eder hale geldi. Altın fiyatlarının bu yükselişi devam ettiği takdirde bu yaz evlenecek çiftler için altın alışverişi zor geçeceğe benziyor" şeklinde konuştu.

ÇEYREĞİN FİYATI 140 LİRAYI BULABİLİR

Dünyada altının ons fiyatındaki yükselişin seyrini hız kesmeden sürdürdüğünü ifade eden Kuşdemir, "Şu an dünya piyasalarında altının ons fiyatı bin 200 dolar civarında. Bunun ileriki zamanda bin 400-bin 500 dolar civarına çıkması bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse şu an 102 lira olan çeyrek altının fiyatı 130-140 lirayı bulabilir. Altın bu yıl yatırım adına alanları sevindirirken, altınla borç alanları ve altın alacakları üzdü" dedi.

Konya'nın bir tarım kenti olduğunu ifade eden Kuşdemir, "Konya ekonomisi için harmanın ayrı bir önemi var. Burada nüfusun yüzde 50'sinden fazlası geçimini tarımla sağlıyor. Bu yıla sektör olarak çokta iyi başlamadık. Özellikle altının yükselmesiyle satış ağırlıklı bir dönem geçiriyoruz. Havaların ısınması, düğün döneminin başlaması ve harman dönemi bizler için işlerimizin açıldığı dönemler. Ellerindeki birikimi altın alarak değerlendiren gurbetçi vatandaşlarımızın yavaş yavaş izinlerini geçirmek için

memleketlerine dönmesi de, piyasanın canlanmasını sağlıyor. Bu yıl ümidimiz iyi bir hasat döneminin geçmesi ve gurbetçi kardeşlerimizin iyi bir alışveriş dönemi geçirmesi" diye konuştu.

ALTINDA TAKAS DÖNEMİ
ALTINDA TAKAS DÖNEMİ
ALTINDA TAKAS DÖNEMİ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2010 Cumartesi 11:05:01
Güncelleme :22 Mayıs 2010 Cumartesi 11:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?