6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Ambulanslar navigasyonla çok hızlı

Konya’da, 15 acil yardım ambulansına takılan navigasyon cihazları sayesinde acil vakalara daha çabuk ulaşılıyor.

112 Acil yardım ekipleri, yön bulmayı kolaylaştıran navigasyon cihazı sayesinde acil vakalara daha hızlı ve kolay ulaşıyor. Zamana karşı mücadele eden sağlık ekipleri artık sokak ve cadde arama derdinden kurtuldu.

Türkiye'nin en ücra köşesindeki mahalle bilgilerinin bile yer aldığı navigasyon cihazlarıyla yaklaşık 3 ay önce donatılan Konya 112 acil yardım ambulansları, hastanın adresine zaman kaybını en aza indirgeyerek daha kolay buluyor. Acil yardım ekipleri sesli ve görüntülü olarak yönlendiren cihaz sayesinde, ambulansların hızı, bulunduğu mevki ve güzergahı uydu üzerinden İl Ambulans Kontrol Merkezi ve Sağlık Bakanlığı tarafından da takip ediliyor.

Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, günde ortalama 200-250 acil vakaya giden 112 ambulanslarının navigasyon sayesinde çok büyük rahatlama yaşadığını söyledi. Bazen dakikaların, hatta saniyelerin hayat kurtardığına dikkat çeken Dr. Hasan Küçükkendirci, gelişen teknolojiyle insanların artık sağlık hizmetlerine daha hızlı ulaşılabildiğini belirtti.

Olayların yüzde 60’ına ilk 5 dakikada, yüzde 90'ına ise ilk 10 dakikada ulaşmanın artık dünyada bir standart haline geldiğini ifade eden Dr. Küçükkendirci, "Ambulanslarımız uydudan rota alarak olaya ulaşıyor. Küçük bir ekrana sahip navigasyon cihazına verilen adres bilgilerini acil yardım ekiplerimiz giriyor. Daha sonra navigasyon cihazı ambulans sürücüsüne talimat vererek en kısa yolu sesli olarak tarif ediyor. Caddeye çıktığımızda, ‘İlk caddeden sağa, ilk sokaktan sola’ gibi talimatlar veriyor. Yanlış adrese gittiğinizde yeni bir rota belirleyerek en kısa yoldan tekrar adrese ulaşılmasını sağlıyor" dedi.

Ambulanslara yerleştirilen veri terminalleri sayesinde hastanın tüm bilgilerinin de komuta merkezine ve hastaneye ulaştırıldığı dile getiren İl Sağlık Müdürü Dr. Küçükkendirci, "Hasta daha gideceği hastaneye ulaşmadan önce hastaneye bildiriliyor. Hastanelerde bulunan modüller sayesinde doluluk durumları izlenebiliyor" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2009 Perşembe 16:44:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?