7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Anadolu Kartalı tatbikatı başladı

ANADOLU KARTALI EĞİTİM TATBİKATI

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Hava Kuvvetleri'nin her an harbe hazır olan bir kuvvet olduğuna işaret ederek, "Tüm hedeflere karşı, düşmanlarımızın hiç beklemediği bir anda etkin, süratli ve hassas bir şekilde taarruz edebilecek imkan ve kabiliyete sahibiz ve sahip olmaya devam edeceğiz" dedi.

Anadolu Kartalı-2010/1 eğitim tatbikatının gece atışlarını izlemek üzere Konya'ya gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, helikopterlerle Konya Atış Sahası'na gelerek, Orgeneral Cemil Çuha Atış Kulesi'ne geçti. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, burada yaptığı konuşmada, günümüzde teknolojide meydana gelen gelişmelerin, hava ve uzay yeteneklerini etkinlikle kullanacak kuvvet yapılanmasını zorunlu kıldığını söyledi.

Mevcut harekat ortamında başarıya ulaşmak için karar üstünlüğünü oluşturan bilgiye ve verilen kararları her ortam ve şartta uygulayabilecek kabiliyete sahip olmanın önemine işaret eden Orgeneral Aksay, bu kabiliyeti büyük maharetle kullanmak gerektiğini vurguladı. Orgeneral Aksay, "Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar neticesinde Hava Kuvvetleri olarak mevcut ve gelecekte planlanan modern yapımız ile tehdit yelpazesinde yer alabilecek tüm hedeflere karşı, düşmanlarımızın hiç beklemediği bir anda etkin, süratli ve hassas bir şekilde taarruz edebilecek imkan ve kabiliyete sahibiz ve sahip olmaya devam edeceğiz. Kısacası, Türk Hava Kuvvetleri olarak çağımızla yarışıyoruz" diye konuştu.

Böyle bir hava kuvvetinin komutanı olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduğunu dile getiren Orgeneral Aksay, yüksek teknolojinin kullanıldığı askeri havacılıkta modern sistemlere sahip olmak kadar personelin kalite ve yetkinliğinin de büyük önem arz ettiğini söyledi. Orgeneral Aksay, "Bu nedenle eğitim faaliyetlerini barış döneminin en öncelikli işi olarak kabul ediyoruz" diye konuştu.

Orgeneral Aksay, çalışmalarını bu bilinçle yürüten Türk Hava Kuvvetleri'nin icra ettiği harekat, tatbikat ve eğitimlerle hem kendi personelini en üst düzeyde yetiştirebilecek, hem de dost ve müttefik ülkelerin hava kuvvetlerine eğitim verebilecek seviyeye ulaştığını kaydetti.

 

"ANADOLU KARTALI MARKA HALİNE GELDİ"

Orgeneral Aksay, 2001 yılında başlatılan ve birçok ülkenin katılmak istediği Anadolu Kartalı eğitimlerinin gelinen noktanın en somut örneğini oluşturduğuna işaret ederek, "Dünya askeri havacılığında bir marka haline gelmiş olan bu tatbikatta, eğitim ortamı gerçek harekat ortamına en yakın şekilde oluşturulmakta, farklı ülke ve kuvvetlerden katılan unsurlar bir arada eğitim yapabilmekte, icra edilen görevler nicelik ve nitelik olarak değerlendirilebilmektedir" şeklinde konuştu.

Bu özellikleriyle Anadolu Kartalı'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bütün unsurlarının uyumlu ve koordineli bir şekilde, gece ve gündüz harekat icra edebilme yeteneklerini pekiştiren en kapsamlı organizasyonlardan biri olduğuna dikkati çeken Orgeneral Aksay, dünyada bu yetenek ve itibara sahip sayılı birkaç ülke bulunduğunu söyledi. Hava Kuvvetleri'nin her an harbe hazır olan bir kuvvet olduğuna işaret eden Orgeneral Aksay, şunları kaydetti:

"Başka bir ifadeyle, gerektiğinde oluşturulan bir güç değil, her an var olan ve her şartta darbe vurmaya hazır olan bir güç olup, ulusal caydırıcılığı, varlığı ve hazır bulunuşuyla sağlar. Bu etkinin sağlanmasında en önemli unsurlardan biri, gece hava harekat kabiliyetidir. Çok az ülkenin sahip olduğu gece hava harekatında yüksek isabet oranı, düşmanın hareket serbestisini büyük oranda azalttığı için zaferin kazanılmasında önemli bir etkendir. Halihazırda Türk Hava Kuvvetleri, sahip olduğu muharip ve

destek uçaklarında bulunan gece harekatı imkan ve kabiliyeti ve bu sistemleri büyük ehliyetle kullanan eğitimli personeliyle gecenin karanlığında düşmanı tespit ve imha edebilecek güçtedir."

 

"GÜNDÜZ 1100, GECE 700 TON BOMBA"

Orgeneral Aksay, Türkiye'nin taarruz görevinde kullanılabilecek toplam uçak ve mühimmat sayısı değerlendirildiğinde, yüksek muharebe temposunda bir günde yaklaşık olarak bin 100 ton bombayı, gece taarruzuna öncelik verildiğinde ise gece periyodunda 700 ton bombayı hedeflere atabileceğini söyledi. Bugünkü gece atışlarında 10 ton bombanın kullanılacağını ifade eden Orgeneral Aksay, "Her an harbe hazır olan böylesine bir güç, caydırıcılığı sağlayan en önemli kabiliyettir. Biraz sonra sergileyeceğimiz bir

kısım yeteneklerimizle gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki; yüce milletimiz geceleri rahat uyuyabilir. TSK'nın çelik yumruğu olan Hava Kuvvetleri gece harekatına yönelik imkan ve kabiliyetleriyle düşmana geceyi uzun, dünyayı dar edecek kudret ve kuvvette ve 24 saat görevinin başındadır" diye konuştu.

Orgeneral Aksay'ın konuşmasının ardından 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Harekat Başkanı Kurmay Albay Kubilay Baloğlu tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın gece harekatı imkan kabiliyeti ve atışlı tatbikat görevleri hakkında brifing verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2010 Çarşamba 21:23:04
Güncelleme :28 Nisan 2010 Çarşamba 23:13:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?