5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Anız yangınlarında artış!

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bu yıl anız yangınlarının sayısı geçtiğimiz yıllara göre önemli ölçüde artış kaydetti.

Beyşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri yaz döneminde 28 Eylül itibariyle toplam 290 anız yangınına müdahale etti. Geçtiğimiz yılın istatistiklerine bakıldığında, geçen yıla göre, bu yıl anız yangını sayısında yüzde 35'i aşan bir artış kaydedildi. Ancak, anız yangınlarına çevre beldelerin itfaiye araçlarının müdahale ettiğinin de göz önüne alınması halinde, anız yangını istatistiklerinin daha korkunç boyutlara ulaşması olası görülüyor.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, bahar döneminde Türkiye geneli ile birlikte Konya yöresinde de etkili olan bol yağışların hububat ekili tarlalardaki otların yaygınlaşmasına neden olduğunu, verim artışı ile birlikte ürün saplarının da normalin üzerine çıktığını söyledi.

Çiftçinin hasat sonrasında hayvanlarının yem ihtiyacını karşılayacak olan sap saman ihtiyacının bu yıl tamamını kendi tarlasından temin ettiğini, geçtiğimiz yıllardaki gibi başka arazilerden saman arayışı içerisine girmediğini vurgulayan Karşıyaka, “Çiftçinin ekim yaptığı tarlanın yüzde 30'luk bölümü saman ihtiyacını karşılamaya yetti. Hasat sonrası ortaya çıkan talaşın büyük bölümü ise bu yüzden arazide kaldı. Ayrıca, biçerdöverler ise yüksek saplar nedeniyle dipten sürüm yapmayınca ortaya böyle bir tablo çıktı. Bayır yapılı arazilerde dipten sürüm olmayınca, anızların boyu da uzun oldu. Tarladaki anızı temizleyip, bir sonraki sezona toprağı hazırlamak isteyen çiftçi, traktörüyle iki kez sürüm yapmak yerine daha kolay yol olan tarlaları ateşe verme yöntemini tercih etti. Yağışla birlikte tarlalarda ve kenarlarında uzun boylara ulaşan otlar ise, ateşe verilen anızların komşu ve çevredeki diğer arazilere de sıçramasının önünü açtı. Durum böyle olunca bu yıl anız yangınları bölgemizde geniş arazileri kapladı. Anız yangınlarının bu yıl fazla olmasını, daha geniş bir alana yayılmasını biz bu sebeplere bağlıyoruz” dedi.

ANIZ YAKMANIN ZARARLARI ANLATILIYOR

Karşıyaka, çiftçinin hasat sonrası önümüzdeki sezon yine hububat ürünü ekecekse iki kez sürmesinin gerektiğini belirterek, "Özellikle kış dönemindeki eğitim çalışmalarında anızları yakmaması yönünde tavsiyede bulunuyoruz. Bunun yasalara aykırı olduğunu, cezai yaptırımlar gerektiren suç teşkil ettiğinin de altını çiziyoruz. Toprağa verdiği tahribatı anlatıyoruz, doğal dengeyi olumsuz yönde etkilediklerini aktarıyoruz. Ayrıca, anız yangınlarının artması bölgemizde fare populasyonunun da artmasına neden oldu. Bu durum, bazı çiftçilerimizi zor durumda bıraktı. Fareler, yuvasını yerin bir metre derininde yaptığı için anız yangınlarından etkilenmezken, toprağın üst katmanında bulunan yılan, tilki, sansar, kuş gibi fareyle beslenen türlerin nesli kaybolmaya yüz tuttu. Bunun olumsuz örneklerini bu yıl ilçemiz ve birçok yerde çiftçilerimiz yaşadı. Artan fareler, üründe verim kaybına yol açtı. Fare neslinin artması özellikle hububatta ürün rekoltesini azaltıyor. Çiftçimiz aslında anızları yakarak, bindiği dalı da kesmiş oluyor” şeklinde konuştu.

Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, Konya'nın bir ilçesinde anız yangınları sonrasında yaşanan ilginç bir manzarayı da anlattı. Bir çiftçinin anız yangınından sonra çift sürmek için gittiği tarlasında göz yaşartıcı bir manzara ile karşılaştığını Tarım İl Müdürlüğü'ndeki görevliler ile paylaştığını anlatan Karşıyaka, şunları kaydetti: “Bu çiftçimiz, anız yangını sonrası tarlasında bir tilkinin cesedi ile karşılaşmış. Tilkinin cesedini kaldırdığında altından canlı olarak çıkan 4 yavrusunu görünce şaşkınlığını gizleyememiş. Aslında ateşi görünce çok kolay kaçıp telef olmaktan kurtulabilecek olan tilkinin, annelik iç güdüsüyle yavrularına kalkan olup, yavrularının yerine kendini feda etmesi, anız yangınları sonrasında yaşanabilecek bu tür dramatik olayları da gözler önüne seriyor. Çiftçimiz, bu dramatik tabloyla karşılaştıktan sonra bir daha tarlasında anız yakmaya tövbe etmiş. İşte, bu tür manzaralarla da karşılaşılabiliyor.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 16:26:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?