6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Araziler su baskınından kurtuluyor

EMEN'DE EKİLİ ARAZİLER SU BASKININDAN KURTULUYOR

Geçiminin büyük bölümünü tarımdan sağlayan Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Emen beldesinde çiftçilerin ekilebilir arazileri artık sular altında kalmayacak.

Beldede DSİ ekipleri tarafından başlatılan kanal çalışmalarının çiftçiyi ürün kaybından kurtaracağı bildirildi.

 Emen Belediye Başkanı Osman Demir, Beyşehir Gölü su seviyesinin yükseldiği yağışlı yıllarda yörede bulunan çiftçilere ait ekilebilir alanların büyük bölümünün “karasu” adı verilen taban suyu ile kaplandığını belirterek, “Çiftçimiz ekili arazilerinin uzun süreyle sular altında kalmasından dolayı ya ürün kaybı yaşıyor ya da tarlasını ekemiyordu” dedi. Yaşanan bu sorunun aşılması için belediye olarak DSİ 4. Bölge Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunduklarını belirten Demir, ardından bölgede kanal çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Emen beldesinde Hüyükdibi mevkiinde başlayan 8 kilometrelik kanal çalışmalarının tamamlanmasının ardından hububat ve pancar ekilebilen alanların su altında kalma sıkıntısının ortadan kalkacağını belirten Demir, şu bilgileri verdi: “Çiftçimiz tarım alanlarının su altında kalmasından dolayı büyük sıkıntı yaşıyordu. Hububat eken ve dönümünden 80 teneke ürün alacak bir çiftçimiz su altındaki araziye biçerdöverin girememesi nedeniyle 6-7 teneke ürünü zor alıyordu. Geçtiğimiz yıl bölgemizin yağışlı geçmesi nedeniyle karasu ile kaplanan tarlaların yüzde 60'lık bölümüne girilemedi. Ekim yapılan yerlerdeki ürün ise zayi oldu.Yani kasabamızın tarımdan sağladığı ürünlerde yüzde 60'lık bir kaybın yaşandığını tahmin ediyoruz. DSİ ekiplerinin verdiği iş makinesi desteğiyle bölgede başlayan kanal çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölgede artık bu sorun tarih olacak.”

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2009 Salı 11:04:01
Güncelleme :24 Kasım 2009 Salı 17:36:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?