6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Araziler sular altında!

KONYA'DA ARAZİLER SULAR ALTINDA KALDI

Konya'nın Yalıhüyük ilçesinde, Suğla Göleti kenarında bulunan 65 bin dekarı ekili olmak üzere 75 bin dekar arazi ve içinde toplam 150 büyükbaş hayvan bulunan 10 ahırı su bastı.

Sular altında kalan arazilerde incelemelerde bulunan Yalıhüyük Belediye Başkanı Celal Özmen, başlarına afet geldiğini belirterek, "Burada 65 bin dekar ekili olmak üzere toplamda 75 bin dekar alan sular altında. Buranın bir an evvel afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Biz küçük bir belediyeyiz, bazı özel sektörde çalışanların iş makinelerini alıp kullanıyoruz. Bu durumu gidermek için uğraşıyoruz. Drenaj sağladık ama burası nehir gibi olmuş. Bunun önüne nasıl gececeğimizi bilemiyoruz. Bu bir doğal afet,

insan gücüyle yapacak bir şey yok. Hazine'nin yeri olduğu için burası ecrimisil ile ekiliyor. Ekili bir alan kalmadı, elimize hiçbir mahsul geçmeyecek. Yetkililerimizden ecrimisilden biraz kolaylık bekliyoruz" dedi.

Çiftçilikle uğraşan 53 yaşındaki Nedim Özmen ise, "Ben 500 dekar arazi ektim, 30 bin TL zararım var. Biz mağdur olduk, devlet büyüklerimizden elimizi tutmalarını istiyoruz. Şu anda maddi anlamda kötü durumdayız. En azından mazot desteklerinin ve buğday paralarının bir an önce hesaplarımıza yatırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Hayvancılıkla uğraşan 70 yaşındaki Lütfi Aktaş da, "Devlet teşviki ile beraber kredi çekip inek almıştım. Bu su baskını nedeniyle bütün yemler sular altında kaldı. Bu yüzden hayvanlarımız çok zor koşullarda yetişiyor" dedi.

Yalıhüyük Sulama Birliği Başkanı Yusuf Asıltürk ise, "Burası yıllardan beri su taşmaları yaşayan bir afet bölgesidir. Sürekli hasatlarımız zarara uğruyor. Bildiğim kadarıyla bu yıl da halkımız evine bahçesinden, tarlasından bir şey götürememiştir. Değerli Maliye Bakanımız, Tarım Bakanımız ve Başbakanımızın buna duyarlı olup afet bölgesine alınmasını istiyoruz. Bir an evvel buraya bir ekip gönderip incelemelerini rica ediyorum" şeklinde konuştu.

Yalıhüyük Belediye Başkanı Celal Özmen, basın mensuplarının sorusu üzerine, zararın 5 milyon lira civarında olduğunu ifade etti.

KONYA'DA ARAZİLER SULAR ALTINDA KALDI
KONYA'DA ARAZİLER SULAR ALTINDA KALDI
KONYA'DA ARAZİLER SULAR ALTINDA KALDI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2010 Çarşamba 19:18:05
Güncelleme :16 Aralık 2010 Perşembe 09:10:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?