6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Arıtma tesisi Tuz Gölü'nü kurtaracak

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,KOSKİ Genel Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediye'sinin Tuz Gölü'ndeki çevre kirliliğinin önüne geçmek için yapımı devam eden Atıksu Arıtma Tesislerinde incelemede bulundu.

Yetkililerden proje ile ilgili bilgi alan Başkan Akyürek, tesisin Tuz Gölü'nün çevre probleminin giderilmesi projesinin en önemli ayağı olduğu için ülke çapında ses getireceğini ifade etti.

Atıksu Arıtma Tesisleri'nin inceleme gezisine Tahir Akyürek'in yanında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmut Okur, KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Süleyman Şenol Aydın ve Abdülmelik Ötegen ile daire başkanları katıldı. Yapımı devam eden tesisleri gezerek yapımcı firma yetkilileri ile mühendislerden bilgi alan Başkan Akyürek, tesis kapsamında yapımı devam eden tüm birimleri ayrı ayrı inceledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek, Atıksu Arıtma Tesisleri'nin; gerek proje, gerekse inşaat ve ekipman olarak Avrupa'da uygulanan teknolojik niteliklere sahip olduğunu, bir milyon kişilik kapasitesiyle de Türkiye'nin en büyük atıksu arıtma tesislerinden biri olacağını kaydetti. Akyürek, tesis için yapılan fizibilite çalışması sonucuna göre Konya için en uygun sistem olan "Klasik Aktif Çamur Sistemi"nin seçildiğini kaydetti. Akyürek, Türkiye'deki büyük atıksu arıtma tesisleri arasında ilk kez Koski Atıksu Arıtma Tesisleri'nde arıtılan suların ultraviyole (uv) ile dezenfekte edileceğini söyledi.

Atıksu Arıtma Tesisleri'nin geniş kapsamlı olmasıyla adeta "Atıksu arıtma kenti" gibi olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, "İdari merkezden deşarj alanlarına, elde edilen atığın konulacağı merkezlerden büyük ve küçük parçaların toplanacağı alanlara kadar her şey tek tek ele alınıyor. Bildiğiniz gibi Haliç arıtması dünya çapında ses getirdi. Burası da, Tuz Gölü'nün çevre probleminin giderilmesi projesinin en önemli ayağı olduğu için ülke çapında ses getirecektir" dedi.

Deşarj kriterleri için Avrupa standartları esas alınan tesiste arıtma sonrası organik ve katı madde deşarjları yüzde 95'in üzerinde giderilerek Tuz Gölü ekolojisi üzerinde son derece olumlu etkiler gerçekleşecek. Tesisten çıkacak çamur, havasız çürütme sonucu gübre haline geldiğinden çoraklaşmanın yoğun olduğu bölgede tarla ıslahı için önemli bir kaynak sağlamış olacak. Tesisten çıkacak su ve gübre tarımda kullanılabilecek, ayrıca, çamur çürütücülerde üretilen metan gazı da elektrik enerjisine dönüştürülerek tesisin önemli bir ihtiyacı geri dönüşüm yoluyla karşılanacak.

Konya'nın 30 yılı aşkın süredir gerçekleştirilmesini beklediği projenin temelini 2004 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan atmıştı. Yüzde 80'i tamamlanan tesis yaklaşık 50 milyon YTL'ye mal olacak ve 2008 yılı içinde hizmete girecek.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 16:57:44
Güncelleme :16 Nisan 2008 Çarşamba 17:02:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?