6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Aşkıyla tutuştuğu Mevlana'ya dönüyor

Fransız profesör Meyerovitch'in, "Beni Konya'ya gömün" vasiyeti ölümünden 9 yıl sonra, Mevlana'nın anıldığı 17 Aralık'taki Şebi Aruz törenlerinde yerine getirilecek..

Mevlana'dan etkilenip Müslüman olan ünlü Fransız araştırmacı profesör Eva de Vitray Meyerovitch'in, "Onun maneviyatının gölgesinde kıyamete kadar kalabilmem için öldüğümde beni Konya'ya gömün" vasiyeti, ölümünden 9 yıl sonra yerine getiriliyor.

5 yıldır Fransız profesörün ailesiyle cenazenin Konya'ya getirilmesi için temasta bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi'nin çabaları sonuç verdi ve Fransız aile, 2 ay önce ikna oldu. Meyerovitch için Mevlana Müzesi'ne 50 metre mesafedeki Üçler Mezarlığı'nda özel bir mezar yaptırılacak. Müslüman olduktan sonra "Havva" adını alan Fransız profesör, 17 Aralık'taki Şebi Aruz törenlerinde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

10 YIL ÖNCE VASİYET ETTİ

26 Mayıs 1998'de Konya'da düzenlenen 2'nci Uluslararası Mevlana Kongresi'nde "Mevlana ve Psikoloji" konulu bildiri sunan Meyerovitch, konuşmasında kalp ameliyatı olduğu için seyahatin kendisine yasak olmasına rağmen Konya'ya geldiğini belirterek, "Mevlana için yorulmak hazdır. Benim için yaşlı bünyesi ve hasta kalbi ile kilometrelerce kat etmek bile onun huzurunda yorgunluk değil mutluluk verir. Onun maneviyatının gölgesinde kıyamete kadar kalabilmem için öldüğümde beni Konya'ya gömünüz" dedi.

Meyerovitch, bu konuşmadan bir yıl sonra 24 Temmuz 1999'da yaşamını yitirdi ve ailesi tarafından Paris'te toprağa verildi. Meyerovitch'in vasiyetini yerine getirmek isteyen Konya Büyükşehir Belediyesi, 5 yıldır sürdürdüğü çabaların sonucunu aldı ve ailesini ikna etti. Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı da Mevlana Müzesi'ne yaklaşık 50 metre mesafedeki Üçler Mezarlığı'nın girişinde bir mezar buldu. Fransız araştırmacının cenazesi Mevlana'nın ölüm yıldönümü olan 17 Aralık'ta düzenlenecek Şebi Aruz törenlerinde toprağa verilecek.

RÜYASINDA GÖRMÜŞ

Meyerovitch, "İslam'ın güler yüzü" kitabında şunları söylüyordu: "Çocukluğumdan bu yana 'Bana doğruyu göster, bir alamet yolla' diye dua ederdim. Bir keresinde, yine diledim. Rüyamda ölmüştüm, mezar taşımda, adım Arap harfleriyle yazılıydı. Uyandığımda, elimle yüzümü yokladım. 'Rüyaymış iste ölmemişim' dedim! Ağzımdan, 'İste mesajı aldın, Müslüman gömüleceksin' sözleri döküldü."

Sabah
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 09:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?