7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Ata'ya 8 dakika selam vermiş!

(ÖZEL HABER) ASIRLIK POLİS ATATÜRK'E 8 DAKİKA SELAM VERMİŞ

Konya'da yaşayan ve Türkiye'nin en yaşlı emekli polisi ünvanını elinde bulunduran 101 yaşındaki Mehmet Ali Doğaner, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ölmeden önce Tunceli'de gördüğünü ve 8 dakikaya yakın selam verdiğini söyledi.

Türkiye'nin en yaşlı polisi olarak bilinen 1909 doğumlu Mehmet Ali Doğaner, ailesiyle yaşantısına devam ettiği Konya'da zaman zaman Polis Emeklileri Derneği'ne giderek anılarını kendisinden genç emeklilere anlatıyor. Askerden sonra 1935 yılında polis olmak için başvurduğunu belirten 101 yaşındaki Doğaner, "Kabul edilmemin ardından İstanbul'da 8 ay eğitim gördük. Tayinim Elazığ'ın Dersim ilçesine (Tunceli) çıktı. O zaman Dersim olarak geçiyordu, sonra Tunceli'ye çevrildi. Tayinim çıkar çıkmaz haritaya

baktım Tunceli'yi bulamadım, Tunceli diye bir vilayet yok. Neyse gidelim mi gitmeyelim mi diye bana verilen 15 gün süre içerisinde düşündüm, gideyim bakalım olmazsa döner gelirim dedim ve öylece mesleğe başladım" dedi.

"İDAMLARDAN 1 GÜN SONRA ATATÜRK GELDİ"

1938 yılında Tunceli'de görevini sürdürürken Mustafa Kemal Atatürk'ün geleceğini öğrendiğini anlatan Doğaner, "Bu sırada isyanlar vardı. Belirlenen isyancılardan 16-17 kişi getirdik, bunların yargılanması askeri mahkemede devam ediyordu. O sırada Atatürk Tunceli'ye gelmek için haber yollamış, Malatya'ya karşılamaya Abdullah Paşa gitti. Atatürk, paşaya sormuş 'Mahkemede ne oldu' diye; o da 'Daha bitmedi' deyince Atatürk, 'Ben Diyarbakır'a geçeyim, mahkeme bitince geleyim' demiş. O gün 7 kişi asıldı,

diğerlerine de farklı cezalar verildi. Atatürk 1 gün sonra öğleden sonra geldi, beni de karakol kapısına selama durdurdular. Atatürk trenden indi, karakol kapısına benim yanıma geldi, selam verdim, selamımı görmedi. Bir iki adımdan sonra durakladı şöyle bir tertibatı gözetledi, 'Biraz yürüyeyim' dedi. Bu lafları duyuyoruz, biz yakınız. 50-100 metre yürüdü gitti" şeklinde konuştu.

"ATATÜRK'E 8 DAKİKA SELAM VERDİM"

Asırlık emekli polis Mehmet Ali Doğaner, şöyle devam etti:

"Mustafa Kemal Atatürk'ün gece saat 2'de döneceği haberi geldi. Aynı yerde vazife aldık, konvoy geldi. Atatürk'ün arabası 1-2 metre kadar yakınıma durdu. Etrafındaki paşalarla, sivil ileri gelenlerle bir şeyler konuştular. Ben de içeri geçecek diye selama durdum, elimi indiremedim, 7-8 dakika elim selamda kaldı. Kaşını kaldırdı baktı ben selamdayım, 'Rahat' deyince elimi indirdim. Bir iki dakika daha konuştuktan sonra trene binip döndü. Ben böyle gördüm Atatürk'ü."

Emekli polis Doğaner, Atatürk'ün Tunceli'den döndükten bir süre sonra hayatını kaybettiğini ve kendisinin hala o zamanki gibi üzüldüğünü söyledi. 36 yıl polislik yapan Doğaner, Konya'da 1971 yılında emekli olduğunu ifade etti.

Polis Emeklileri Derneği Konya Şubesi Başkanı Recep Oğuz, "Burada özellikle yaşlı ağabeylerimizin, özellikle mesleğin ilk yıllarından kalan ağabeylerim Mehmet Ali Doğaner ve Durmuş Balgan'ın anlatmış oldukları geçmişteki hikayelerini dinleyerek o günün heyecanını yaşıyoruz. Bu hikayeleri bugünkü heyecanımızla dinleyip, sosyalleşme içerisinde bir araya gelip hal hatır soruyoruz ve güzel bir kucaklaşma, kaynaşma oluyor. Dostlukların, muhabbetin buluşma noktası gibi değerlendiriyoruz" dedi.

(ÖZEL HABER) ASIRLIK POLİS ATATÜRK'E 8 DAKİKA SELAM VERMİŞ
(ÖZEL HABER) ASIRLIK POLİS ATATÜRK'E 8 DAKİKA SELAM VERMİŞ
(ÖZEL HABER) ASIRLIK POLİS ATATÜRK'E 8 DAKİKA SELAM VERMİŞ
(ÖZEL HABER) ASIRLIK POLİS ATATÜRK'E 8 DAKİKA SELAM VERMİŞ
(ÖZEL HABER) ASIRLIK POLİS ATATÜRK'E 8 DAKİKA SELAM VERMİŞ
İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2010 Salı 11:48:03
Güncelleme :9 Kasım 2010 Salı 12:33:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?