6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Avcılar göl suyunu kirletiyor

AĞLAR TEMİZLENİRKEN, GÖL KİRLETİLİYOR

Beyşehir Gölü’nde geçimini balıkçılıkla temin eden avcıların, ağ temizliğinde kullandıkları ozon ve çamaşır suyunun, içme suyu olarak değerlendirilen göl suyunun kirlenmesine yol açtığı bildirildi.

Konya İl Genel Meclisi tarafından kurulan Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı, “Beyşehir Gölü’nün Sorunları ve Alınması Gereken Önlemler” konulu raporda, Beyşehir Gölü’nün kirlenmesine neden olan kaynaklar belirtilirken, bunlardan bir tanesinin de balıkçıların av malzemesi olarak kullandıkları ağları ozon ve çamaşır suyu ile temizlemesi faaliyetleri olduğu bildirildi.

Raporda, gölde avcılık faaliyeti yürüten balıkçıların avda kullandıkları ağlarının temizlenmesinde çamaşır suyu kullandıkları, her balıkçının ayda bir kez bu kimyevi maddeden ortalama 15 litre kullandığı göz önüne alındığında ortaya çıkan tablonun oldukça ürkütücü boyutlarda olduğunun görüleceği kaydedildi. Bu olumsuz gelişmenin ekosistemdeki canlılar üzerinde toksik etkiye yol açacağı belirtilen raporda, etkinin önlenmesi amacıyla öncelikle balıkçıların eğitilmeleri ve daha sonra belirli yerleşim birimlerinin göle yakın kesimlerinde havuzlar inşa edilerek ağ yıkama işlemlerinin buralarda yapılmasının sağlanması gerektiği bildirildi.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri ise, Beyşehir Gölü’nde balık popülasyonunun azalmasına paralel olarak balıkçılık faaliyetlerine katılan avcı sayısının son yıllarda önemli ölçüde düştüğüne dikkat çekilerek, “Gölde uzun yıllar önce binlerle ifade edilen balıkçı sayısının son yıllarda balık neslinin azalması nedeniyle yüzde 10’lar seviyesine düşmesi, bu yöndeki kirliliğin azalmasına önemli ölçüde etki yapmıştır. Balıkçılık faaliyetlerinin azalması ile birlikte ozonla ağ temizleme oranında düşme yaşanmış, avcılarımız ise ip ağ yerine misine ağı kullanımına geçince bu yöntemle temizlik konusu aşağı seviyelere çekilmiştir. Bununla birlikte bu yöntem sonucu yaşanan sorunun tamamen önüne geçilebilmesi için raporda da ifade edilen havuzların balık alım merkezlerinde oluşturulabileceğini değerlendirmekteyiz” denildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2010 Cuma 16:31:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?