4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Ay sonuna kadar yetecek su var!

Konya'nın en büyük ovası olan Çumra Ovası'nı sulayan Apa Barajı'nda, ancak Haziran sonuna kadar yetecek miktarda su kaldığı bildirildi.

DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, Çumra Ovası'nda büyük ölçüde sulu tarım yapıldığını, her yıl ovaya tarımsal sulama için 300 milyon metreküp su aktarıldığını söyledi.


Ovaya suyun Apa Barajı'ndan sağlandığını belirten Pınarkara, Apa Barajı'na ise suyun Beyşehir Gölü ve Suğla Depolaması'ndan verildiğini vurguladı.

Bu yıl için yağışların az olması nedeniyle şu ana kadar Beyşehir ve Suğla Depolaması'ndan yaklaşık 180 milyon metreküp suyu Apa Barajı'na aktardıklarını ifade eden Pınarkara, barajdan da yaklaşık 200 milyon metreküp suyun Çumra Ovası'na 1. sulama için verildiğini kaydetti.

Apa Barajı'nda Haziran ayının ortaları olmasına karşın suyun çok az kaldığını belirten Pınarkara, şöyle konuştu:
“Normalde 169 milyon metreküp kapasitesi bulunan barajda 10 milyon metreküp su kaldı. Beyşehir Gölü'nde kotun düşmesi nedeniyle su çekemiyoruz. Suğla'dan almamız gerekeni zaten çektik. Mevcut haliyle Apa Barajı'nda Haziran sonuna kadar yetecek miktarda su kaldı. Çumra Ovası'nı yaşatan barajda su tükendi.”



KAÇAK KUYU AÇILABİLİR ENDİŞESİ


Barajdaki suyun Çumra Ovası'ndaki yeşil mahsulü sulamaya yetmeyeceğini ifade eden Pınarkara, “Ancak 3-4 milyon metreküp daha çekeriz ki bu yeterli olmaz. Şu anda su arıyoruz, ancak bulmak çok zor. Çumra Ovası'nın ürünü bu yıl susuz kalacak gibi görünüyor” dedi.

Ovadaki su sıkıntısı nedeniyle kaçak kuyu açılmasının gündeme gelebileceğini belirten Pınarkara, “Bu bizi düşündürüyor. Çiftçi su bulamazsa yer altına kaçak inecek. Bu da yer altı suyunun daha fazla azalmasına yol açacak. Yani ovayı olası zincirleme tehlikeler bekliyor” diye konuştu.


AA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 12:10:36
Güncelleme :22 Haziran 2007 Cuma 17:33:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?