6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Bahrilerin sayısı yeniden artıyor

Türkiye'nin kuş cenneti olan Beyşehir Gölü'nde yok olmaya yüz tutan su kuşu türü olan bahrilerin yeniden çoğalmaya başladığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Öğretim Görevlisi Mustafa Arslan, Beyşehir Gölü'nde nesli kaybolmaya yüz tutan dalgıç kuşları takımının yumurta familyasından olan bahri kuşlarının populasyonunda son yıllarda yeniden artış gözlediklerini söyledi.

Beyşehir Gölü çevresindeki kuşları tanımak ve tanıtmak amacıyla geçtiğimiz yıllarda kurulan Selçuk Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu'nun Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürdüğünü belirten Arslan, yörede uzun yıllar önce populasyonu hayli yaygın olan ancak av baskısı ve çeşitli nedenlerle nesli kaybolmaya yüz tutan bahri kuşlarında artış gördüklerini dile getirdi. Arslan, halk arasında “dalağan” olarak bilinen bahri kuşlarının su içerisine balıklama dalarak bir penguen gibi dakikalarca su altında kalabildiklerini söyledi.

Bu türün dalışlarının gölde izleyenlere seyrine doyum olmayan bir görüntü sunduğunu belirten Arslan, ilgisiz yerlerden su yüzeyine çıkan bahri kuşlarının oldukça ürkek olduğu için yanlarına yaklaşmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Arslan, temel besin kaynağı balık ve su böcekleri olan bahri kuşlarının Beyşehir Gölü'nde yeniden artış göstermesini göldeki gümüş balığının yaygınlaşmasına bağladıklarını dile getirdi. Bahri kuşlarının gümüş balığı ile beslenmesi nedeniyle hızla çoğaldığını düşündüklerini belirten Arslan, “Vuslat Parkı önündeki göl kıyısında sazlıklar arasında yaklaşık 40 bahri kuşu yuvası saydık. Beyşehir gölünde yok olmaya yüz tutan bir türdü. Ama şimdi hızla çoğalıyor ve göl yüzeyinde çok sık rastladığımız bu kuş sempatik görünümü ve hareketleriyle yöre halkının ve kuş meraklılarının hayli ilgisini çekiyor” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 17:03:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?