5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Bakan Güçlü: Hayvancılığın istihdamını artıracağız

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Türkiye’de tarımsal üretim içerisinde hayvancılığın yüzde 25’lik paya sahip olduğunu, bunu yüzde 50’lere çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, hayvancılık sektörünü Avrupa Birliği (AB) bünyesinde sürdürülebilir bir sektör haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ramazan Bayramı dolayısıyla memleketi Konya’da bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, hayvancılık sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de hayvancılık sektörünün tarımsal üretim içerisinde yüzde 25 paya sahip olduğunu ifade eden Bakan Güçlü, "Bu oranın yüzde 50’lere yükselmesi lazım. Hayvancılık sektörü, gelişmeye açık gelir artışıyla birlikte ürünlerine olan talebin arttığı bir sektör. Dünyanın başka ülkelerinde tarımsal sektörde hayvancılığın payı yüzde 50’nin üzerindedir. Türkiye’nin o yapıya kavuşması gerekiyor. Et ve süt temel besin kaynağımız. Türkiye’de bu tüketim AB ülkelerine göre çok geri, üçte biri kadar" dedi.
Türkiye’nin mevcut tüketimini bir misli daha arttırması gerektiğini vurgulayan Bakan Güçlü, sözlerine şöyle devam etti:

"2005-2013 yılları arasında bu hedefe ulaşmak için hayvan varlığı konusunda nasıl bir gelişme sağlanacağını hesap ettik. Hayvan ıslahı, kaba yem ihtiyacının karşılanması, meraların iyileştirilmesi, işletme ölçeklerinin büyütülmesi, mandıraların iyileştirilmesi, hayvancılık sektörüne verilecek krediler ve en önemlisi bu işi yapan insanlarımızın eğitimini hayata geçireceğiz. 2013-2014 yıllarında Türkiye AB topluluğuna üye olduğunda, temel hayvancılıkta olan ihtiyacını kendi ülkesinde üretilen ürünlerden karşılayacak. Biz hayvancılık sektörünü AB bünyesinde sürdürülebilir bir üretim faaliyeti haline getirmeyi hedefliyoruz. Maliyeti düşüreceğiz, verimi artıracağız."

Türkiye’ de kaçak hayvan ve et konusunun çok gündeme geldiğini söyleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, "Fiili olarak ortaya çıkan kaçak hayvan veya etten çok, ortaya çıkan sözler sektörü etkiledi. Halen de etkilemeye devam ediyor. Aralık ayı içerisinde doğu bölgemizde valiler, emniyet ve askeri yetkililerle bir bölge toplantısı yapacağız. Türkiye’de bu konudaki kararlılığı herkese göstereceğiz. Ülkemizde kaçakçılığın olumsuz etkisini önleyeceğiz" diye konuştu.
Bu konuda bir endişe veya tedirginliğe mahal olmadığının altını çizen Güçlü, "Türkiye’de bu sektör tabi ve hukuki yoldan kendini karşılayacak bir duruma mutlaka getirilecektir" dedi.

konya
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2004 Pazartesi 14:17:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?