6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Balık kırmızı ete alternatif oldu

BALIK KIRMIZI ETE ALTERNATİF OLDU

Kırmızı et ve tavuk eti fiyatlarının son dönemde yükselişe geçmesi nedeniyle sofrasında artık eti unutan vatandaşlara balıkçılardan tatlı su ve deniz balığı tüketin önerisi geldi.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde balıkçılık yapan Abdullah Kurt, kırmızı et fiyatlarında yaşanan anormal yükselişe dikkat çekerek, "Vatandaşımız artık sofrasında kırmızı eti unuttu. Tavuk eti de çok yüksek. O yüzden özellikle dar gelirli vatandaşlarımıza sofralarında tatlı su ve deniz balığı bulundurmalarını öneriyoruz" dedi.

Beyşehir Gölü ve Türkiye'deki diğer iç sularda çıkan sazan balığının kilosunun iriliğine göre 3-7 lira arası fiyatlardan satıldığını vurgulayan Kurt, "Özellikle Beyşehir Gölü sazan balığının fiyatı iki yıldır değişmiyor. Çapak diye tabir ettiğimiz küçük sazanın kilosu 3-4 lira, iri pullu sazan ise 6-7 lira arasında değişiyor. Levreğin senatörü 10, daha küçük olanları 8-9 lira arasında değişiyor. Beyşehir Gölü'nün balığının fiyatı iki yıldır değişmiyor. Kırmızı etin kilosunun 10 lira olduğu 2 yıl önce

balık fiyatları yine bu seviyelerdeydi. Şimdi kırmızı et 30 liraya yaklaştı. Balık fiyatları yine aynı. O yüzden vatandaşlarımıza sofralarında tatlı su ürünü bulundurmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Kurt, deniz ve çiftlik balığı fiyatlarının da mevsimine göre oldukça uygun olduğunu belirtirken, şu bilgileri verdi:

"Deniz ve çiftlik balığı fiyatları ise günümüzde hava şartlarına göre değişiklik gösteriyor. Mesela hamsinin kilosu 5-6 lira, sardalya 3-5 lira, alabalık 6-7 lira, çiftlikte yetişen deniz levreği ile çipura 12 lira civarında. Kırmızı et ve tavuk eti alamayan vatandaşlarımıza etten mahrum kalmamaları için balık eti öneriyoruz."

Abdullah Kurt ayrıca, Beyşehir Gölü'nde bu mevsim yeterli balık çıkmadığını, o yüzden genelde deniz ve barajlardan getirdikleri su ürünlerini vatandaşlara sunduklarını belirterek, "Beyşehir Gölü'nde bu mevsim genelde soğuk hava ve dondan dolayı balıkçılarımız avlanmaya çıkmıyor. Zaten gölde yeterli balık yok. Ama suyun yükselişi, balığın gelecekte daha iyi olacağının işaretidir" şeklinde konuştu.

Beyşehir Su Ürünleri Başkanı Erol Erdoğan ise, Beyşehir Gölü'nde su miktarının artmasının aksine balıkçılık faaliyetlerinin bitme noktasına geldiğini söyledi. "Beyşehir Gölü'nde yağmur suyu var, başka bir şey yok" diyen Erdoğan, balıkçıların bu yüzden Adana ve Kayseri bölgesindeki baraj gölleri ile denizlerden balık getirerek satışa sunduğunu, Beyşehir Gölü'nde balıkçılığın en kötü günlerinden birisini yaşadığını söyledi. Erdoğan, kırmızı et ve tavuk eti fiyatlarının yüksek olmasına karşın balık

fiyatlarının daha uygun olduğunu kaydederek, "Vatandaşlarımız Türkiye'deki iç sularda ve denizlerde çıkan balığı daha uygun fiyatlardan satıldığı için sofralarında bulundurabilirler" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 14:02:03
Güncelleme :10 Şubat 2010 Çarşamba 14:07:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?