7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Balıkçılardan mesleğe veda

Beyşehir Gölü'nde 1 Temmuz'da başlayan yeni avlanma sezonu ilk günlerde bolluğu ile bereket getirse de sonrasında balıkçıları memnun etmedi.

Eylül ayına gelindiğinde ağlara bekledikleri balığın vurmadığından yakınan balıkçılar, sezonun en kötü günlerini yaşadıklarını dile getiriyor.

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, 1 Temmuz'da başlayan 2008 yılı avlanma döneminden umduklarını bulamadıklarını belirterek, "Bu yılın son 2,5 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre avlanan balık miktarında yüzde 50'lik bir azalma söz konusu. Beyşehir Gölü'nde sazangiller dışında bir avlanma yok. Balık stokları ise giderek azalıyor. Bu durum balıkçı camiasının işlerini olumsuz yönde etkiliyor. Gölde kayıtlı balıkçılar mesleklerine veda ederek, başka iş kollarına yöneliyor. Kayıtlı bin balıkçıdan bugün avlanmaya çıkan sadece 200 civarında balıkçı var. Bu nedenle gölde tekne sesleri giderek daha az duyulmaya başladı. Eskiden bu meslekten çok iyi para kazanan balıkçılardan devam edenlerinin bugün aylık kazancı asgari ücret seviyelerine kadar geriledi. Gelirin azalması nedeniyle evini geçindiremeyen birçok balıkçı mesleğini bırakmak zorunda kaldı" dedi.

Eskiden her gün avlanmaya çıkan balıkçı teknelerinin, balık neslinin azalması nedeniyle artık münavebeli olarak bir gün arayla mesai yapmaya başladıklarını dile getiren Erdoğan, bu durumun sektörün içler acısı halini anlatmaya yeterli olacağını söyledi. Beyşehir Gölü çevresinde artık tatlı su ürünü işleyen balık fabrikasının kalmadığını belirten Erdoğan, balıkçılık mesleğini bırakan meslektaşlarının teknelerini satışa çıkardığını kaydetti.

Daha önce 3 bin YTL olan balıkçı teknelerinin şimdi 300-500 YTL
arasında değişen fiyatlarla alıcı beklediğini, ancak bu mesleğe yönelen insanlar olmadığı için talep de olmadığını belirten Erdoğan, "Birçok balıkçı teknesi evlerin önünde satılığa çıkarılmış olarak alıcı bekliyor. 2 bin YTL değerinde olan balıkçı motoru ise, şimdi bin-bin 500 YTL arasında satılan pancar çiftçileri tarafından tarım arazilerinde kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Beyşehir'de halen kilosu 6-7 YTL arasında satılan sazan balığının Ramazan ayı nedeniyle satışlarının da düştüğünü vurgulayan Erdoğan, "Balık da yok, talep de yok" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 15:47:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?