2
Mayıs
2024
Perşembe
KONYA

Balıkçıların buz mesaisi

Beyşehir Gölü kıyıları aşırı soğukların etkisi ile yer yer buz tuttu.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde hava sıcaklıkların eksi 8 dereceye kadar düşmesi nedeniyle sahil kesimlerinde yaşanan don, gölden balıkçılıkla geçimini sağlayan Beyşehirli avcılara zor günler yaşatıyor. Balıkçılar, ekmek teknelerinin buz tutan kesimlerde mahsur kalmasından dolayı avlanmaya çıkamıyor.

Birçok balıkçı ise şiddetli soğuklar ve don nedeniyle faaliyetine ara vermeyi tercih ederken, maddi imkansızlıklardan dolayı göle açılmak durumunda kalan avcılar ise güneşin yüzünü gösterdiği öğlen saatlerinde kıyılara gelerek buz kırma mesaisi yapıyor. Kıyı kesimlerde buzdan yerinden kımıldamayan kayıkları, üzerine çıkıp sallayarak hareket ettirmeye çalışan balıkçılar, teknelerin içerisindeki ve kıyılardaki buzları kalın sopalarla kırıp açıklara ulaşmanın mücadelesini veriyor.
 

Beyşehirli balıkçı Fahri Tekin, yaptığı açıklamada, aşırı soğuklar nedeniyle gölün kıyı kesimlerinin buzlandığını belirterek, "Buz tutan kesimlerde teknesi olanlar sıkıntı yaşıyor. Çünkü göle açılmak istediğinde buz kütleleri nedeniyle teknesini hareket ettiremiyor. Bu yüzden, genelde günün en sıcak saatleri olan öğlen saatlerini tercih ediyoruz. Bu soğuklarda avlanmak için çok az sayıda balıkçı faaliyet gerçekleştiriyor. Göle açılmak isteyen balıkçıların asıl derdi, göle serdikleri ağları kurtarabilmek.

Çünkü soğuk havalar bu şekilde devam ederse Beyşehir Gölü'nün tamamen donma ve buzlarla kaplanma riski var. Bu durumda, balıkçı serdiği ağı eğer gölden toplayıp çıkaramazsa yandı demek. Çünkü göl donmadan çıkarılamayan ağları daha sonra yeniden kullanabilmek mümkün değil. Parçalanıp dağılıyor. Balıkçılar için ağları çok önemli. O yüzden, göl üzerinde bugünlerde gördüğünüz avcılar genelde gölde serili ağlarını toplayabilmek için seferber olmuş durumda" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Beyşehir Gölü'nün buz tutan kesimlerinde kartpostallık görüntüler de yaşanıyor. Kıyıdaki don olan kesimlerde yaşam mücadelesi veren ve açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan çeşitli kuş türlerinin sürüler halinde dolaşarak yiyecek bulmaya çalıştıkları gözleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2012 Çarşamba 17:55:24
Güncelleme :19 Ocak 2012 Perşembe 12:17:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?