6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Balıkçıların doğayla mücadelesi

Beyşehir ilçesinde göl kıyısındaki buzlanma nedeniyle yaklaşık 2 aydır avlanamayan balıkçılar, çareyi buz kırma operasyonu başlatmakta buldu.

Beyşehir Gölü'nün buz tutan kıyılarında başlatılan buz kütleleriyle mücadele çalışmaları ortaya ilginç görüntüler çıkardı. Motor gücünden istifade ederek buzlu kesimleri kırıp Eşrefoğlu Köprüsü altında mahsur kalan tekneler için yol açmaya çalışan balıkçılar, buz kalınlığının 25 santim olduğu gölde zor anlar yaşadı. Göl üzerindeki balıkçılar, kırılan buzlar nedeniyle göle düşme riskiyle karşı karşıya kaldı. Bu arada bazı vatandaşlar da tekneye bağlanan urganı çekerek balıkçılara yardım etmeye çalıştı.

Buz kütlesi üzerinde saatlerce devam eden mücadele, göl kenarında yürüyüş yapan Kaymakam Cumali Atilla'nın verdiği talimatla sona erdirildi. Buz üzerine çıkan balıkçılar, polis ekiplerinin yaptığı uyarı anonslarıyla göl üzerinden çıkarılırken, çalışmalar yarıda kaldı.

Beyşehirli balıkçı Ali Doğu, gölün donması nedeniyle yaklaşık 1,5 aydır avlanamadığını belirterek, "Aslında bir bakıma iyi de oldu. Kendiliğinden bir avlanma yasağı dönemi oluştu. Şu anda gölün ilerleri açık, ama kıyılardaki buzlanma nedeniyle balıkçı teknelerimiz mahsur kaldı. Balıkçılar avlanmaya çıkamıyor. Biz ise hem göle daha önce serdiğimiz ağlarımızı kurtarıp kıyıya çıkarmak, hem de diğer meslektaşlarımızın avlanmaya çıkabilmesi için onlara buzları kırmak suretiyle yol açmanın mücadelesini veriyoruz" dedi.

Yat işletmeciliği yapan Zafer Aydoğan ise, balıkçıların buz kırma mücadelesine kendisinin de yardımcı olduğunu ifade ederek, "Yat olarak biz 4 aydır göle açılamıyoruz, balıkçılar ise don olması nedeniyle 2 aydır göle açılamıyor. Gölde bahar mevsiminin gelmesine rağmen hala 25 santim buz kalınlığı var. İlerlerdeki buzlar çözüldü ama kıyılarda mahsur kalan tekneler avlanmaya bu yüzden çıkamıyor. Buz üzerinde tekne kaydırılarak açıklara götürme tekniği buzların kırılması halinde tehlikeli ve sakıncalı olabileceğinden, balıkçılar buz kütlelerini kırıp ortasından yol açmaya çalışıyor. En kolay çözüm bu" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2008 Pazar 16:45:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?