6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Balıkçıların göl mesaisi başladı

Beyşehir Gölü'nde 3 aydır devam eden avlanma yasağının 15 Haziran'da sona ermesinin ardından geçimini gölden sağlayan avcılar tekneleriyle açılarak mesai yapmaya başladı.

Gölde ağlara vuran balıklar tekneler vasıtasıyla kıyılara ulaştırılırken, tartılıp kasalara doldurulduktan sonra iç piyasada değerlendiriliyor.

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, Beyşehir Gölü'nde günlerdir devam eden rüzgar nedeniyle balıkçıların zor şartlar altında avlanmaya çıktığını dile getirerek, “Yeni sezonun başında hareketli bir ortam görünmüyor. Ama, buna olumsuz hava koşullarının neden olduğunu düşünüyoruz. Bereketli bir avlanma sezonu ümit ediyoruz. Ama bu yılın bereketli mi geçeceği, yoksa yine geçen senelerdeki gibi sıkıntılı bir sürecin mi balıkçı camiasını beklediğini, önümüzdeki günlerde daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmek mümkün” dedi.

Erdoğan, Beyşehir Gölü'nde nesli giderek çoğalan Çin sazanının balıkçıların en büyük kabusu olduğunu da dile getirirken, “Bu balığın ekonomik değeri yok. Diğer türlerle birlikte ağlara vurduğu zaman, ayıklamak balıkçı için oldukça zor oluyor ve zaman alıyor. Bu yüzden yeni avlanma sezonunda meslektaşlarımızın en büyük sorunu yine bu balık olacak gibi görünüyor” dedi.

RUHSATI OLMAYANLARA AVLANMA İZNİ YOK

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka ise, yeni avlanma sezonu ile birlikte göle açılan balıkçılara önemli uyarılarda bulundu. Avlanma sezonunda da avcılığın kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi için denetim ve kontrolleri sürdüreceklerini dile getiren Karşıyaka, “Avcılarımızdan göle ağlarını akşam saat 19.00'dan sonra atmalarını ve sabah 10.00'a kadar toplamalarını istiyoruz. Bu zaten su ürünleri sirkülerince de uyulması gereken bir kural. Gündüz saatlerinde özellikle yaz döneminde ağ bulundurulmaması gerekiyor. Bu, sıcak havalarda balıkların ağlarda bozulup kokuşmasını da önlemek için alınan bir tedbir” şeklinde konuştu.

Beyşehir Gölü'nde avlanabilmek için avlanma ve tekne ruhsatı sahibi olmak gerektiğini, bu yüzden ruhsatı olmayanların göle açılıp avcılık yapabilmesinin kanun ve yönetmelikler çerçevesinde mümkün olmadığını da kaydeden Karşıkaya, kaçak avlananlara karşı da denetimlerinin süreceğini söyledi.

Yeni sezonda balıkçılardan boy limitine ve ağ göz açıklığı kurallarına da dikkat etmelerini isteyen Karşıyaka, şunları kaydetti: “Sazanda boy limiti 35, levrekte ise 30 santim olacak. Avcılarımızdan bu boyun altındaki balıkları tutmamalarını istiyoruz. Bunun için kullandıkları ağların ağ gözü açıklığına dikkat etmeleri gerekiyor. Ağ gözü küçük ağların göle atılması halinde küçük balıklar da avlanabiliyor, bu da balık nesline zarar veriyor. Avcılarımızın bu kurallara uyarak kendi bindikleri dalı kesmemelerini önemle hatırlatmak istiyoruz.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 13:13:35
Güncelleme :20 Haziran 2009 Cumartesi 13:17:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?