7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Balıkçıların yeni mesleği çiftçilik

Beyşehir Gölü'nde balıkçılığın kazanç kapısı olmaktan çıkması üzerine mesleğini bırakan birçok avcı bölgede artık çiftçilik ve hayvancılık gibi işlerle uğraşmaya başladı.

Beyşehir Gölü'ne kıyısı olan Kuşluca Köyü'nde uzun yıllardır balıkçılık yaptıktan sonra balık neslinin azalması üzerine kazancının azaldığını ve farklı iş arayışlarına girdiğini belirten İbrahim Nar, "Şimdi ise hem hayvancılık, hem de çiftçilik yapıyorum. Geçtiğimiz yıl deneme üretimine başladığımız damla sulama yöntemiyle çilek yetiştiriciliğinden ise çok umutluyum" dedi.

Beyşehir Gölü'nde balıkçılığı bıraktıktan sonra iş arayan çok sayıda meslektaşı bulunduğunu, birçoğunun ise ilçe dışına göç ederek başka işlerde çalışmaya başladığını anlatan Nar, kendisi gibi çiftçilik ve hayvancılığa yönelenlerin de olduğunu kaydetti.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka ise, balıkçılıktan yeteri kadar kazanç sağlayamayan avcılara alternatif zirai faaliyetleri tavsiye ettiklerini söyledi. Kuşluca Köyü ile Beyşehir'e bağlı yerleşim birimlerinde İl Özel İdaresi desteğiyle birçok çiftçinin çilek üretimine başladığını dile getiren Karşıyaka, "Beyşehir Gölü'nde balık nesli azalınca, vatandaşlarımızın geçimi zorlaştı. İşte bu aşamada balıkçılığı bırakacaklara alternatif ürün olarak çilek yetiştiriciliğini tavsiye ediyoruz. Bu işe
yönelenler ise örnek çiftçi olarak bu mesleğe heves edenlere iyi bir örnek teşkil ediyor. Bölgemiz insanının bu potansiyeli iyi değerlendirmesini bekliyoruz. Yediveren adını verdiğimiz yetişen bu çilekler, yılda en az farklı dönemlerde 7 kez ürün verebiliyor. Belli aralıklarla toplanan bu ürünlerin pazar sorunu hiç olmuyor. Pazarda kilosu 1,5 YTL'ye satılıyorsa, bu çilek tarlada daha dalındayken kilosu 3 YTL'ye kadar satılıyor. Vatandaş çileği daha tarlasındayken almak için sıraya giriyor. Beyşehir Gölü kıyısında çilek üretimi çok ideal. Çünkü gölün oluşturduğu nemli hava kısa sürede gelişmesine imkan sağlıyor. Beyşehir'de Kuşluca Köyü'nün yanı sıra, Karaali, Gölyaka, Kurucuova, Üzümlü, Üstünler beldeleri ve Gölkaşı köyünde de bu yıl İl Özel İdaresi desteğiyle çiftçilerimize çilek fidanı temin ettik. Bölgemizde çok güzel çilek bahçeleri kuruldu. 84 kişi halen bu kapsamda çilek üretimine başladı. Bu bahçeleri görenler de yeni taleplerle bizlere müracaat etmeye başladı" dedi.

Kuşluca Köyü Muhtarı Eşref Yılmaz da, yerleşim biriminde balıkçılığı bırakıp farklı iş arayan birçok balıkçının göl kıyısındaki teknesini evinin önüne parka çektiğini ifade etti. Teknelerin müşteri bulunabilirse satılacağını ve köyde kendisinin de çilek üretimine başladığını dile getiren Yılmaz, "Bu çilek gübre falan istemiyor. Su, toprak ve hava üretimi için yetiyor. Köyümüzde birçok kişi çilek üretimine başladı. Yeni talepler de gelmeye başladı. Balıkçılık bittiği için de genelde bu işe bu mesleği
bırakmak isteyenler heves ediyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 14:35:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?