4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Bayram alışverişi uyarısı!

Ramazan Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde vatandaşlar bayram için alışverişe çıkmaya başladı.

Alışverişe çıkarken dikkat edilecek birkaç konu ile gereksiz alışveriş yapılmasının ve bütçenin zorlanmasının önüne geçilebilir. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, bayram alışverişine çıkılırken özellikle büyük alışveriş merkezlerinde vatandaşların daha dikkatli davranması gerektiğini belirterek, "Her türlü ürün alırken kampanya, indirim ve promosyon gibi içi boşaltılmış aldatıcı kavramlardan uzak durulmalı ve mutlaka ürünü tarif eden fiş veya fatura ürünle birlikte alınmalıdır. Açken, yorgunken, dar zamanda ve kalabalık zamanlar ile arkadaşlarla birlikte kesinlikle, başta kalıcı ve pahalı ürünler olmak üzere hiçbir ürün satın alınmamalıdır. Belirlenen ihtiyaç listesi dışında reklam ve ilanlar ile promosyon uyarılarına ilgi gösterilmemeli, gerektiğinden fazla ürün satın alınmamalıdır" dedi.

Vatandaşların özelikle gıda alışverişi sırasında daha dikkatli olması gerektiğini de dile getiren Kemal Özer, "Ürünün tazeliği kontrol edilmeli ve üretim ve son kullanım tarihine bakılmalı, ambalajı bozuk ürünler ile sadece ambalajının cezbedici olması nedeniyle hiçbir ürün satın alınmamalıdır. Özellikle gıdalarda ve insanların temas ettiği eşyalarda ürünlerin sağlıklı olup olmadığı, beden ve ruh sağlığını tehdit eden katkı maddeleri içerip içermediği kontrol edilmeli ve araştırılmalıdır. Tatlılarda fiyat maliyet ilişkisi kontrol edilmelidir. 1 kilogram şeker 2 YTL iken 5 YTL'ye baklava satılıyorsa, şeker yerine aspartam, Antep fıstığı yerine bezelye kullanılmış olabileceğini unutmayın. Açıkta satılan ürünler ile paketleme anında kullan at eldivenler kullanılmadan satıcının direkt el teması ile paketlediği ürünleri almayın" şeklinde konuştu.

Alışverişe çıkılmadan önce alınacakların listesinin hazırlanmasının, alışveriş sırasında gereksiz ürün alınımını önlediğini de ifade eden Özer, "Liste hazırlarken piyasa araştırması da yapılmalıdır. Bütçemizi ihtiyaçlar karşılamaya yetmiyor ise ihtiyaç listesinde miktar azaltılmalı yada lüks sayılabilecek olanlar listeden çıkartılmalı, bütçemize uygun olarak son halini almış liste alınarak alım için hangi mağazaların tercih edileceği belirlenmelidir. Belirlenen mağazaların fiyatları not edilmeli, hangi ürün hangi firmada daha ucuz ise o ürün o firmadan alınmalıdır" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 14:46:10
Güncelleme :28 Eylül 2007 Cuma 14:50:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?