7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Bayramda beslenmeye dikkat

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT

Selçuk Üniversitesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, Kurban Bayramı'nda beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, bayramlarda beslenme düzeninin bozulmasının çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi. Prof. Dr. Türk, "Üç-dört gün süren bayramlaşmalar esnasında özellikle ev sahiplerinin misafirlere ikramları tüketmesi konusunda yapmakta oldukları ısrarcı tavırları yüzünden aşırı miktarda tüketilen et ağırlıklı yemekler, hamur işleri ve tatlılar, böbrek, mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara, tansiyonda yükselmelere ve aşırı kilo almaya yol açmaktadır" dedi.

Kurban Bayramı'nda yoğun et tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Türk, "Halkımız bayramlarda beslenmesine maalesef dikkat etmiyor. Bunun sonucunda da özellikle yüksek tansiyonu, kolesterolü, kalp ve böbrek hastalığı olanlarda kalp krizi ve beyin kanaması gibi sıkıntılar yaşanıyor ve bayramda hastaneye taşınmalarına sebep olabiliyor. Kalp, böbrek ve şeker hastalığı olanların yanında sağlıklı kişilerin de aşırı et tüketiminden kaçınmaları sağlık açısından önem arz

etmektedir. Bayram ve takip eden haftalar boyunca tüketilen fazla miktardaki et günlük tüketmemiz gerekenden fazla miktarda protein ve kolesterol almamıza neden olmaktadır. Günlük tüketilenden fazla miktarda et vücut tarafından yağ olarak depolanacaktır" diye konuştu.

"PİŞİRMEYE DİKKAT"

Prof. Dr. Türk, etlerin pişirilme şekli ve zamanının da sağlık açısından önemli olduğunu hatırlatarak, "Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması etlerin besleyici özelliklerinde kayıplara ve sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle etlerin ızgara veya haşlama şeklinde pişirilip tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olacaktır. Ancak ızgarada direkt olarak ateşe maruz kalan etler ve çok pişirilerek yanma noktasına gelen besinlerde kanserojen maddeler oluşmaktadır. Yanık et ve gıda

tüketimi kanser için çok ciddi bir nedendir. Kesinlilikle yanık et ve gıda tüketilmemelidir" şeklinde konuştu.

Kurban kesimi için belediyeler tarafından özel olarak ayrılan yerlerin tercih edilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Türk, "Veteriner kontrolünden geçmeyen kurbanlıkların bulaşıcı hastalıklar taşıma riskleri yüksektir. Bunun dışında kurban amacı ile kesilen etlerin aynı gün tüketilmemesi doğru olan davranıştır. Kesilen kurban etinin hemen tüketilmesi sindirim zorluğu sebebi ile ani başlayan mide-barsak rahatsızlıklarına ve özellikle ishale sebep olabilir. En az 24 saat beklemeyen etlerin tüketimi

hazımsızlığa yol açar. Bu nedenle kurban etlerinin buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmesi önerilmektedir" dedi.

Diyabet, kalp-damar, hipertansiyon ve böbrek hastaları gibi diyet zorunluluğu olan hastaların diyetlerini bayram sebebi ile bozmamaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Türk, düzenli egzersiz alışkanlığı olanların bayram sebebi ile bu alışkanlıklarına ara vermeden devam etmeleri ve sakatat türü yiyeceklerden de kaçınmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2010 Cuma 11:41:00
Güncelleme :12 Kasım 2010 Cuma 12:15:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?