6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Besicilerin büyük market sıkıntısı

BESİCİLER BÜYÜK MARKETLERİN TAKSİKTE KURBAN SATMASINDAN DERTLİ

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte kurban satmaya çalışan besiciler, büyük marketlerin taksitle kurbanlık satmasından dertli olduklarını belirtiyor.

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte besicilerin mallarını hayvan pazarlarına götürmeye başladığını belirterek, "Ancak bu yıl önceki yıllara nazaran satışlarda büyük düşüş var. Özellikle büyük marketlerin besicilerden aldığı kurbanlıkları kredi kartına taksitle satması küçükbaş üreticiyi olumsuz etkiledi. Kurbanlıkların kredi kartına taksitle satılması, memur ve işçileri bu tür yerlerden kurban almaya sevk ediyor. Bizim besicilerimiz

maalesef böyle bir uygulama yapamıyor. Yem parası, bakım parası, veteriner parası ve ulaşım parası derken elindeki malı peşin paraya satmak mecburiyetinde kalıyor. Bu nedenle vatandaş diğer seçeneği tercih ediyor. Bu da üreticimizi zor durumda bırakıyor" dedi.

KURBANLIKLARDAKİ FİYAT ARTIŞI 5-6 YILIN BİRİKİMİ

Bu yıl küçük ve büyükbaş hayvanlarda yüzde 20'lik bir fiyat artışı görüldüğünü ifade eden Nazif Karabulut, "Bu artış bu yılla alakalı bir şey değil. Besicimiz 5-6 yıldır malını ya zararına ya da eder fiyatına satıyordu. Yani hiçbir kar edemiyordu. Bu yılki yaşanan artışlar bu 5-6 yılın bir birikimi oldu. Bu yıllar içinde sürekli zarar eden bir çok üretici işten çekildi. Bir çok işletme kapandı. Bu nedenle ülkedeki hayvan sayısı da azaldı. Hayvan sayısı azalınca da fiyatlarda bir artış gözlenmesi normaldir. Bu artış özellikle küçük baş hayvanlarda görüldü. Şu an en küçük küçükbaşlar 350 TL'den başlıyor. Büyükbaşta ise fiyatlar bin 750 TL'den 7-8 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Ama bazıları sırf vatandaş paniklesin diye Konya'da hayvan sayısının azlığı yönünde iddialar ortaya atıyor. Konya'da yeterli sayıda kurbanlık mevcuttur. Kimsenin paniğe kapılmasına gerek yok" şeklinde konuştu.

Bazı besicilerin dişi hayvanları hamile bıraktırıp kilo almasını ve bu sayede ağır çekmesini sağlamaya çalıştığı iddiasını yalanlayan Karabulut, "Bazı veterinerler, besicilerin hayvanlarını hamile bıraktırıp kilo aldırdığına dair iddialar ortaya atıyor. Bu tamamen yanlış bir iddiadır. Bunca yıldır hiç böyle bir olayla karşılaşmadım. Bu resmen cinayettir ve hiçbir besicinin bu yola başvuracağını zannetmiyorum. Üstelik gebe olup doğuran dişi bir süt düvesinin fiyatı kurbanda satılacağı fiyatın iki katından fazladır. Niye besici zarar edeceği bir işe girişsin ki?" diye konuştu.

BESİCİLER BÜYÜK MARKETLERİN TAKSİKTE KURBAN SATMASINDAN DERTLİ
BESİCİLER BÜYÜK MARKETLERİN TAKSİKTE KURBAN SATMASINDAN DERTLİ
İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2009 Perşembe 11:39:01
Güncelleme :19 Kasım 2009 Perşembe 16:27:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?