7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Beyşehir Gölü alarm veriyor!

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nın en önemli su kaynağı olan Beyşehir Gölü'nde su seviyesinin hızla düşmesi kıyılarda onlarca metre suyun çekilmesine yol açtı.

Göl kıyılarının çekildiği kesimlerde otlamaya başlayan inek sürüleri, insanlarla birlikte aynı mekanda serinliyor.

Konya'nın yanı sıra göle kıyısı olan Isparta'nın Şarkikaraağaç ve Yenişarbademli ilçelerindeki ekili alanlara da hayat veren Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı konumundaki Beyşehir Gölü'nde artan tarımsal sulama faaliyetleri ile birlikte su seviyesi hızla düşüyor.

Su seviyesinin düşmesi nedeniyle tarihi regülatör kapaklarının tamamı açık olmasına rağmen sadece birkaçı görev yapabiliyor. Konya Ovası'nı besleyen Apa Barajı'na bugünlerde su akışı sağlayamayan BSA kanalından sadece güzergahındaki tarım alanları istifade edebiliyor.

Son bir yıl içerisinde Gembos Havzası'ndan derivasyon tüneli vasıtasıyla Derebucak Barajı'ndan aktarılan yaklaşık 85 milyon metreküp suya rağmen Ağustos döneminde Beyşehir Gölü yine önceki yıllardaki bildik görüntüler yansıtmaya başladı. Beyşehir Gölü, beslenimini sağlayan kaynaklarının kuruması, buharlaşma kaybının artması ve tarımsal sulama faaliyetlerinin yoğunlaşması nedeniyle yaz mevsiminin son günlerinde zor günler geçiriyor.

Beyşehir Gölü su seviyesinin gözle görülür şekilde düşmesi üzerine kıyılarda sular onlarca metre geriye doğru çekilmeye başladı. Gölün bazı kıyı kesimlerinde ise bataklığı andıran görüntüler oluştu. Su seviyesinin düşmesi üzerine göl üzerinde adalara tur düzenleyen gezinti yatları ile balıkçı tekneleri de sıkıntılı günler geçiriyor. Limanlarından açıklara gitmeye çalışan gezinti yatları su seviyesinin düşmesine paralel olarak derinliğin bazı kesimlerde 1 metre seviyelerine düşmesi nedeniyle zaman zaman su üzerindeki seyrini devam ettiremiyor.

Gölün ortasında kalan yatları küçük balıkçı tekneleri çekerek kıyıya getiriyor. Benzer sorunu göl üzerinde faaliyet yürüten balıkçı tekneleri de yaşıyor. Su derinliğinin düşmesi üzerine teknelerin tabandaki otlara takıldığından ve bazı kesimlerde su içerisine girerek kayıkları zaman zaman ittirmek zorunda kaldıklarından dert yanan balıkçılar, Beyşehir Gölü'nde yaz aylarında sürekli bu sıkıntıları yaşadıklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 13:23:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?