2
Mayıs
2024
Perşembe
KONYA

Beyşehir gölü buz tuttu

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nün büyük bölümü aşırı soğuklar nedeniyle buz tuttu.

Beyşehir Gölü'nün donması nedeniyle avlanmaya çıkan balıkçılar da faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Teknelerin buz tutan kıyılarda mahsur kalması üzerine avlanmaya çıkılamaması nedeniyle tezgahlarda tatlı su balığı bulmak da mümkün olmadı. Göl kıyılarının uzun zamandan beri ilk kez bu şekilde buz tutması Beyşehirlilerin sahil kesimine akın etmesine yol açtı. Karla birlikte ortaya çıkan kartpostallık güzellikleri ölümsüzleştirmeye çalışan Beyşehirliler, beyaz örtünün de doyasıya tadını çıkarıyor.

Beyşehir Gölü'nde yat işletmeciliği yapan Mehmet Kesen, göldeki buz tabakasının kalınlığının 10 santime yakın olduğunu belirterek, "Beyşehir Gölü'nde yeterli avlanma zaten yoktu. Balık olmadığından dolayı birkaç kişi göle çıkıyordu. Şimdi ise avlanmaya çıkmak mümkün değil. Balıkçılar, bugünlerde bulabilirse ek iş yapmaya çalışıyor, bulamazsa kahve köşelerinde kağıt oynuyor. Çünkü yapacak başka şey yok" dedi.

Beyşehir Gölü'nün uzun zamandır donmadığını da vurgulayan Kesen, "Aslında olması gereken doğal şartlar buydu, bölge için çok faydalı, her şey uykuda, bitkiler de, balıklar da ve doğa da şu an tatil yapıyor. Böylece balık nesli çoğalacak" diye konuştu.

Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı da, Beyşehir kent merkezine uzun zamandır kar yağmadığını ve gölün bu şekilde buz tutmadığını ifade ederek, "Göl dondu, olağanüstü bir güzellik yaşıyoruz. Beyşehir'in yazı başka, kışı bir başka güzel. Bu kış, kar manzarası da insanı gerçekten büyülüyor. Böyle bir bölgede yaşadığımız için Mevla'ya ne kadar şükretsek azdır" şeklinde konuştu.

Beyşehir Gölü'nün geçtiğimiz yıl itibariyle su kotunun 123.33 seviyesinde olduğunu anımsatan Taşcı, bu miktarın geçen sene yakalanan en yüksek rakam olduğunu dile getirerek, "Şimdi Anamas Dağlarında, Derebucak ve Çamlık taraflarında muazzam bir kar var. Bunlar Beyşehir Gölü'ne intikal ettiğinde sanıyorum bu seviyenin 50 ile 80 santim üzerine çıkacaktır. Yani yılsonunda su seviyesi olarak Beyşehir Gölü tarihinin en güzel dönemlerinden birini yakalayacaktır diye ümit ediyorum" dedi.

Taşcı, ayrıca Beyşehir Gölü'nün buz tutması nedeniyle kıyılarda insanların buz tabakasının üzerine de çıkabileceğini belirterek, bunun çok tehlikeli olduğunu ifade etti ve üzücü bir durumla karşılaşılmaması konusunda Beyşehirlileri uyardı.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2012 Çarşamba 13:31:58
Güncelleme :26 Ocak 2012 Perşembe 09:18:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?