4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Beyşehir Gölü çamur rengine dönüştü

Konya'nın Beyşehir ilçesinde son yağışlarla birlikte su seviyesi yükselen Beyşehir Gölü'nde su yüzeyi çamur rengine dönüştü.

Kasım'dan sonra Aralık ayında da bölgede etkisini gösteren yağışlar Beyşehir Gölü'nde su seviyesi yönünden sevindirici gelişmelere neden oldu. Ancak, son yağışlarla birlikte Derebucak Barajı'ndan derivasyon kanalı ve aktifleşen dere ve nehir yataklarından gelen sular Beyşehir Gölü'nün yüzeyinde çamursu renk oluşturdu. Mavi renklerin yerine kıyıların büyük bölümü renk değiştirip çamursu bir görüntü sergilemeye başlarken yaşanan bu tablonun toprak erozyonundan kaynaklandığı belirtildi. Uzmanlar, yağışlarla birlikte gölü besleyen kaynaklardan çamurlu toprağın da akıp geldiğine dikkat çekti.

Beyşehir Gölü'nü kirlilik de tehdit ediyor. Özellikle Beyşehir kent merkezinin çöp toplama havzasında biriken suların, bölgeden geçen dereler vasıtasıyla göle ulaşmasının içilebilir su havzası olma özelliğini taşıyan Beyşehir Gölü'nün kirlenmesi yönünden risk oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Suyu alkalin özelliğinde olan Beyşehir Gölü'nün yüzeyi zaman zaman güneş ışınlarının yansıması ile renk cümbüşüne dönüşebiliyor. Mavinin yanı sıra yeşilin de tüm pastel renklerinin görülebildiği Beyşehir Gölü yüzeyi, bugünlerde besleyen kaynaklarından gelen çamurlu sularla kirli bir görüntü sergiliyor.

Öte yandan, Beyşehir Gölü'nde temizlik çalışması yapılması için Beyşehir'e gönderilen iş makineleri yağışlar nedeniyle faaliyet yapamadan Konya'ya geri dönüş yaptı. Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesinin azalması nedeniyle gezinti yatlarının su yüzeyinde seyir yapamaması üzerine DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından kıyıların temizlenerek daha da derinleştirilmesi amacıyla bölgeye iş makineleri sevk edildi. Ancak, kıyı kesimde temizlik çalışması yapması için uzun süre bekletilen iş makineleri, yağışın oluşturduğu balçık nedeniyle çalışma yürütemedi. Bunun üzerine Beyşehir'e gönderilen iş makineleri Konya il merkezine geri dönüş yaptı.

 

iha
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 14:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?