6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Beyşehir Gölü dondu

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü aşırı soğuklar nedeniyle dondu. Sabah saatlerinde avlanmak için kıyıya gelen balıkçılar, buz tutan gölle karşılaşınca avlanmaya çıkamadı.

Beyşehir Gölü'nün donması nedeniyle motorlu balıkçı tekneleri bulundukları kıyılardaki limanlarda mahsur kaldı. Teknelerin göle açılamaması nedeniyle balıkçılar, avlanma faaliyetlerine son verdi.

Beyşehir Gölü'nde 30 yıldır balıkçılık yaptığını belirten Kadı Eylikler, dün avlanmaya çıktıkları gölde bugün buzlanma nedeniyle ava çıkamadıklarını söyledi. Aşırı soğuklar nedeniyle gölün donacağının günler öncesinde belli olduğunu belirten Eylikler, "Zemheriden sonraki günlerde zaten buzlanma olacağı belliydi.

Göldeki don zemherinin sürdüğü 45 gün boyunca kalkmayabilir. Şu anda buz kalınlığı 8-10 santimetre civarında ama bunun soğuklar böyle sürerse önümüzdeki günlerde 20-30 santime çıkabileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Beyşehir Gölü'nün donmasından yaban hayatı da olumsuz yönde etkilendi. Kışlık yaşam alanı Beyşehir Gölü olan bazı kuş türleri yiyecek sıkıntısı çektikleri için kıyılara kadar geldi. Vatandaşlar açlıkla pençeleşen yabani kuş ve ördekleri Eşrefoğlu Köprüsü üzerinden bayat ekmek kırıntısı atarak beslemeye başladı.

Torunuyla birlikte her gün göl kıyısına gelerek kuşlara yem attığını belirten Gürol Çengel, "Bugün gölün donabileceğini düşündüğüm için yine torunumla birlikte köprü üzerine geldik. Göldeki hayvanlara evden getirdiğimiz bayat ekmeklerin kırıntılarını atarak beslemeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, donan Beyşehir Gölü'nün kıyıları da sevgililerin romantik dakikalar yaşadığı bir mekan haline dönüştü. Donan göl kıyılarını izlemeye gelen sevgililer, yürüyüş yaparak tahta köprü üzerinden geçtikleri mini Aşk Adası'nda vakit geçiriyor.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 18:09:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?