4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Beyşehir Gölü küçüldü

Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü’nde bu yıl yaşanan kuraklıkla birlikte kıyılardaki su çekilmesi hissedilir derecede arttı. Yapılan tespit ve araştırmalar sonucunda bazı kaynaklar tarafından kapladığı alanın 65 bin hektardan 50 bin hektara kadar gerilediği belirtilen Beyşehir Gölü, su seviyesi yönünden en kritik günlerini yaşıyor.

Konya Ovası'na su veremeyen, kıyılardaki çekilmenin artması nedeniyle sahil kesimi bataklık ve sazlık görüntüler sergileyen Beyşehir Gölü’ne kıyısı olan yerleşim merkezlerinde yaşayan insanlar trajik tabloyu rahatlıkla görüp çok yakından hissedebiliyor.

Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin hissedilir ölçüde düşmesi, yat turizmini de vururken, artık su yüzeyinde ilerleyip açıklara gidemeyen gezinti yatları, limanlarında bekleyip kafe olarak hizmet vermeye başladı. Yat sahibi Ahmet Bülbül, “Adalara düzenlediğimiz turlar göle açılamamamız nedeniyle son bulunca, artık yatımızı kafe haline dönüştürdük. Özellikle ilçemizde yükseköğrenim gören öğrencilerimiz ile genç insanlarımıza hitap ediyor, yat içerisinde özel günler, çeşitli eğlence ve aktiviteler düzenleyerek geçimimizi sağlamanın gayretine girdik” diye konuştu.

Beyşehir’in göle kıyısı olan bağlı yerleşim birimlerinden Yeşildağ, Kurucuova, Gölyaka beldelerinde de yaşanan kuraklığın oluşturduğu olumsuz etkiler çıplak gözle çok iyi görülebiliyor. Kıyılardaki çekilmeyi en yakından hisseden bu yerleşim birimlerinde balıkçılık yapanlar, “Sahil diye bir şey kalmadı artık. Göl suları çekilme ile birlikte beldelerimize her geçen gün daha da uzak hale geliyor. Kıyılardaki sazlık ve bataklık alanlar daha da arttı. Tek umudumuz, beklenin yağışların bir an önce gelmesi” diye konuşuyor.

Yeşildağ Belediye Başkanı Yüksel Ergun, DSİ 4.Bölge Müdürlüğü tarafından 1 Kasım’da yapılan son ölçümlerde göl sularının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 2 milyar 744 milyon metreküpten, 2 milyar 486 milyon metreküpe düştüğünün belirlendiğine işaret ederek, “Beyşehir Gölü’nde su seviyesi ile ilgili yaşanan sıkıntılar her geçen gün artıyor” dedi.

Göle kıyısı olan Kurucuova Beldesi’nin Belediye Başkanı Vedat Sabırlı da, kaynakların kuruması nedeniyle gölün besleniminin durduğunu ifade ederek, “Gölden bu yıl kuraklık nedeniyle aşırı sulama yapıldı. Buharlaşma ve diğer kayıplarla birlikte göl de şu anki durum yaşanmaya başladı” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 18:08:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?