6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Beyşehir Gölü kutup bölgesi gibi

Aşırı soğuklar yüzünden kıyıları donan Beyşehir Gölü'nde faaliyet gösteren balıkçılar zor şartlar altında avlanmaya çıkıyor.


Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Konya'nın Beyşehir Gölü'nün kıyıları şiddetli soğuklara yenik düştü. Kıyılardaki buz tabakasının 4-5 santim kalınlığa ulaşması nedeniyle balıkçıların büyük bölümü avlanmaya çıkamıyor.

Geçim derdi nedeniyle avlanmaya çıkmak zorunda kalanlar ise kıyılarda oluşan buz tabakalarıyla mücadele vermek zorunda kalıyor. Kıyılarda buzların arasında kalan balıkçı teknelerini açıklara çekip avlanmak isteyen balıkçılar, sabahın erken saatlerinde soluğu sahil kesiminde alıyor.


Kıyılardaki buzları kalaslarla kırıp teknelerini yerinden oynatmak için saatlerce uğraşan balıkçılar, ardından motor gücüyle buz engelini aşıp açıklara doğru ilerliyor.
Beyşehirli balıkçı Ali Tosun, geçtiğimiz yıllarda bu aylarda Beyşehir Gölü'nün tamamının donduğunu hatırlatarak, "Bu sene ise kar geç düştü ve ardından şiddetli soğuklar yeni geldi. Göl tamamen donmadı ama kıyılar buz tabakasıyla kaplı. Bu yüzden birçok balıkçı her gün avlanmaya çıkamıyor, gün aşırı ya da iki üç güne bir göle açılıp serdiği ağı toplamaya çalışıyor. Bizim gibi birçok balıkçı ise geçim derdi nedeniyle zorunlu olarak kıyılardaki buz tabakasını kırıp açıklara ilerlemeye çalışıyor. Çoğumuzun ağları tekne içerisinde donuyor, havalar öyle soğuk ki teknelerin kancasını bile karadaki yerinden çıkarmakta zorlanıyoruz" diye konuştu.


Öte yandan, yaşam alanı Beyşehir Gölü olan kuş türleri de şiddetli soğuklar nedeniyle açlıkla pençeleşiyor. Yiyecek bulma ümidiyle kıyı kesimlerine kadar gelen kuş ve ördeklere kıyılarda hayvanseverler yiyecek atarak beslemeye çalışıyor. Göl üzerinde uçuşan yüzlerce beyaz martı ise kıyılardaki sığ sularda kanat çırparak yiyecek bir balık bulmanın telaşını yaşıyor

İha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 16:01:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?