6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Beyşehir Gölü nefes aldı

Son yağışların ardından tam kapasite ile dolan Konya'nın Derabucak ilçesinde bulunan Derebucak Yılmaz Muslu Barajı'ndan Gembos Derivasyonu vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne salınan sular Beyşehir Gölü'nün su seviyesinde gözle görülür bir artışa neden oldu.

Ancak, gölün su seviyesinin bu yılın Ocak döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 250 milyon metreküp daha az olduğu bildirildi.

DSİ 4.Bölge Müdürü Hacı Haksal, Beyşehir Gölü'nde 2008 yılının Ocak döneminde 1121.80 olan su kodunun, bu yılın aynı döneminde 1121.40 santim düzeyinde olduğunu söyledi. Gölde iki dönemin mukayese edildiğinde geçen senenin seviyesinin altında su bulunduğunun görüldüğünü belirten Haksal, önceki yıla göre Beyşehir Gölü'nde 250 milyon metreküplük bir eksiğin sözkonusu olduğunu kaydetti. Benzer durumun Konya'nın diğer barajlarında da görüldüğünü anlatan Haksal, geçen yılın Ocak ayına göre bu yıl Apa Barajı'nda 17 milyon, Soğla Depolaması'nda ise 60 milyon metreküplük su eksiğinin olduğunu söyledi.

SU AZLIĞININ NEDENİ
Bu yıl kış mevsiminde geçtiğimiz yılın gerisinde kalmayan bir yağış olmasına rağmen aşırı buharlaşma, topraktaki su muhtevası miktarının kaybolması, yer altı sularının aşırı çekilmesi gibi etkenlerle göl ve barajlardaki su miktarının geçtiğimiz yılın seviyelerinin altında kaldığına dikkat çeken Haksal, Derebucak ilçesinde geçtiğimiz günlerde yaşanan su taşkınları konusuna da değinerek şu bilgileri aktardı:

“Yağış sularının önce toprağı doyurması lazım. Yani toprağın içindeki su hava boşluklarının dolması, ardından yağış sularının toprağı doyurması gerekiyor. Ondan sonra göl, göletlerin ve barajların dolması lazım. Bu boşluklar dolmadan akışa geçme sözkonusu olmuyor. Bu seneki sular, yağan yağışlar fazla akışa geçmedi. Derebucak bölgesindeki bu son durum bu anlattığımızdan farklı bir doğal durum. Burada, hoş olmayan, beklenmeyen ani bir erime sözkonusu. Yani, buradaki taşkına sebebiyet veren, lodosla birlikte karların aniden erimesi durumu. Homojen zaman dilimine yayılan bir erime olsa, hem yer altı suyu beslenir, hem de göl ve barajlara akış olur. Yaşanan sıkıntı yaşandı bitti. Gelen su geldi, bir kısmı da taştı. Derebucak Barajı'ndan Beyşehir Gölü'ne su iletimini sağlayan derivasyon kanalının kapasitesi bellidir ve maksimum 36 metreküp saniyedir. Bu bölgedeki karların yağışlarla birlikte aniden erimesi, taşması tabiiki fayda sağlamıyor. Bir sezonda erimesi gereken kar, bir anda eriyor.”

BEYŞEHİR GÖLÜ'NE 2009'DA DAHA FAZLA SU TAKVİYESİ
Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyonu'nun Beyşehir Gölü'ne yılda ortalama 130 milyon metreküplük bir suyu takviye etmek üzere planlanıp inşa edildiğini de hatırlatan Hacı Haksal, her yıl göle aktarılan su miktarının yağışların durumu ile doğru orantılı olarak değişim gösterebileceğine işaret etti. 2008 yılının ortalarında işletmeye açılan Derebucak Barajı'ndan derivasyonun tamamlanmasını müteakip Beyşehir Gölü'ne su takviyesi yapılmaya başlandığını dile getiren Haksal, bu yılki beklentiler konusunda şunları aktardı:

“Geçtiğimiz yıl aktarılan su miktarında bu ortalama yakalanamamış olabilir. Çünkü, yıl 12 aydır ve yıl ortasında bu yatırım devreye girmiştir. 2009 yılında ise eğer beklenen yağışlar gerçekleşirse göle su ilavesi, geçtiğimiz yılki rakamlardan daha yüksek olur, 110 veya 120 milyon metreküp seviyelerine kadar ulaşabilir. Bu miktarın ne kadar olacağını şimdiden kestirebilmek mümkün değildir.”

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 19:52:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?