7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Beyşehir Gölü tehdit altında

BEYŞEHİR GÖLÜ'NÜ TOPRAK EROZYONU TEHDİT EDİYOR

Beyşehir Gölü Havzası Belediyeler Birliği ve Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, toprak erozyonu nedeniyle Beyşehir Gölü çanağının dolması neticesinde gündeme gelen fiziki temizlik çalışmalarına temkinli yaklaştıklarını söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen gölün fiziki temizlik yoluyla temizlenmesi çalışmalarındaki son gelişmeler hakkında bilgi veren Taşcı, doğal yolla temizliğe daha sıcak baktıklarını söyledi. Birçok sorunla karşı karşıya bulunan Beyşehir Gölü için toprak erozyonunun da ayrı bir sıkıntı olduğunu, araştırma yapan bilim adamlarının gölün çanağının dolduğu yönünde sürekli uyarılar yaptıklarını anımsatan Taşcı, bununla birlikte su altının oksijensiz kalması (ötrofikasyon tehlikesi) ve su tabanındaki bitkisel değişimlerin konuşulmaya başlandığını söyledi.

Şu an göl sularının yükselmesinin ardından su tabanının ne aşamada olduğunu bilmediklerini kaydeden Taşcı, yaşanan sorunun düzeyi ilgili fazla bir değişiklik olduğunu düşünmediklerini dile getirerek, şunları kaydetti: “Göl çanağının toprak erozyonu sonucu dolması sorununun konuşulmaya başlanmasının ardından geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen Beyşehir Gölü'ndeki fiziki temizlik çalışmalarına biz temkinli yaklaşıyoruz. Göl su seviyesinin 1124 kotuna doğru yaklaşmasından sonra oluşacak yüksek dalgalarla göl içerisindeki kirlenmenin doğal yollarla dışarıya atılması sonucu bu sorunun bertaraf edilebileceğini düşünüyoruz. Bilim adamlarımızın bize bu konuda getirdiği öneriler var. Gölün fiziki olarak temizlenmesi için su tabanındaki çamur tabakasının emilmesi yönünde yapılan teklifler bulunuyor. Gölün tabanındaki çamur tabakası içerisinde birçok canlı organizma var. Kabuklu böcekler de bunlardan bir tanesi. Göldeki balıklar bu mikroorganizmalar ve kabuklu böceklerle besleniyor. Eğer su altındaki çamur tabakası fiziki yollarla çekilirse, bir üst canlı neslinin gıdasının tükenmesi sonucu oluşabilir ki, biz bunu tehlikeli buluyoruz ve ekosistemin daha da bozulacağı düşüncesiyle doğru bulmuyoruz. Bu yüzden fiziki temizliğe temkinle yaklaştığımızı, en doğrusunun doğal yolla gölün kendi kendini temizlemesi olarak gördüğümüzü söylüyoruz.”

İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 11:33:03
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 14:17:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?