6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Beyşehir Gölü yargıya taşınıyor

Konya'nın Beyşehir İlçe Belediyesi, Beyşehir Gölü'nden 1122.10 kotundan aşağıda su alındığının tespit edilmesi halinde cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulmaya hazırlanıyor.

Beyşehir Gölü Regülatör kapaklarının kış ortasında açılarak BSA kanalı vasıtasıyla Soğla Depolaması'na su gönderilmesi, İlçe Belediyesi'ni harekete geçirdi. Birinci Derece Doğal Sit Alanı ve Milli Park statüleri ile koruma altında bulundurulan Beyşehir Gölü'nün 2009 yılı su kotunun Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1122.10 metre olarak belirlendiğini hatırlatan Beyşehir Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, mevcut su seviyesinin bu kotun altında olduğunu düşündükleri için mahkeme kanalıyla tespit yaptırma kararı aldıklarını söyledi.

Tekinöz, su seviyesinin bu kotun altında olması halinde regülatör kapaklarının açılarak Soğla Depolaması'na su salınmasının yasal yönden engel oluşturduğunu hatırlatarak, "Eğer durum düşündüğümüz gibi çıkarsa, bu alınan kararlara uyulmadığı ortaya çıkacak ve bunun için cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, belediye tarafından mahkemeye yaptıkları başvuru üzerine mevcut su kotunun tespiti ile regülatör kapaklarının açık olup olmadığının belirleneceğini söyledi.

Yapılan bu tespitin kendileri için bir veri, kaynak ve delil olacağını vurgulayan Tekinöz, "Beyşehir halkının belediye olarak bize vermiş olduğu yetkiyi kullanarak böyle bir tespit yaptırdık. Mahkeme tarafından oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporu mahkemeye ibraz etmesinin ardından, sanıyorum bu tespit tutanağının en geç pazartesi günü elimize ulaşacağını düşünüyoruz. Şu anda bizim tahminimiz göl su kotunun 1121.70 civarında olduğu yönündedir. Yani bu sene olması gereken su kotu 1122.10 ama kesin konuşmamakla birlikte 40 santim düşük olduğunu düşünüyorum. 40 santim daha yükselmesi lazım ki, Beyşehir Gölü'nden su alınabilsin. Hesaplar bizim dediğimiz şekilde çıkarsa, tespit raporlarını kamuoyu ile paylaştıktan sonra hukuki yollardan Beyşehir'in hakkını arayacağız. Bu tespiti DSİ 4. Bölge Müdürlüğü'ne bir resmi yazı ile gönderip gerekli uyarıların ardından durum hakkında Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na bilgi vereceğiz. Sonrasında ise cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 17:59:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?