4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Beyşehir Gölü'nde ayçiçeği tarlası

Türkiye'de küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklığın olumsuz etkileri görülürken, Beyşehir Gölü suları geriye doğru çekilince ayçiçeği, hububat, fasülye ve nohut ekilen araziler haline dönüştü.

Su azalmasının belirgin olarak görüldüğü yerler, Yeşildağ, Kayabaşı, Üstünler ve Üzümler beldesi yerleşim sınırları içerisindeki Yeşildağ Ovası olarak dikkat çekiyor. Göle kıyısı olan Yeşildağ beldesinin Belediye Başkanı Yüksel Ergun, halen ayçiçeği, hububat ürünü, patates, fasülye ve nohut gibi tarım ürünleri yetiştirilen Yeşildağ Ovası'nın 10-15 yıl kadar önce göl sularıyla dolu olduğunu belirtti.

Eskiden göl yatağı olarak bilinen ovanın şimdi bölgenin en verimli tarım arazilerinden birisi durumuna geldiğine dikkati çeken Ergun, bölgede ekim yapan çiftçinin sulu tarıma geçilebilmesi için hazırlanan sulama projelerinin hayata geçmesini beklediğini bildirdi.

Beyşehir Gölü'nde yaklaşık 10 kilometrelik bir çekilme olduğunu, Yeşildağ Ovası'ndaki göl yatağında yaklaşık 300 hektarlık tarım arazisinin ortaya çıktığını kaydeden Ergun, bu durumun da yörede çiftçilik yapan insanlar tarafından değerlendirildiğini kaydetti.

Gölün gelecekte çöl olmasından endişe ettiklerini belirten Başkan Ergun, "Eğer Beyşehir Gölü'nü kaybedersek, Beyşehir ve Türkiye çok büyük bir değerini kaybetmiş olacak. Bu konuda bir şey yapamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Cennetten bir köşe olan bu alanlarda, eski güzelim manzaraları yeniden görebilmenin hayallerini yaşıyoruz. Ama bunun gerçekleşeceğine de inanmıyoruz. Beyşehir Gölü sulama deposu görüldüğü sürece, Türkiye'nin içilebilir en büyük havzasını bundan daha büyük tehlikeli günlerin beklediğini de düşünüyorum" dedi.

Başkan Ergun, Beyşehir Gölü kıyılarındaki çekilmenin gölden tarımsal sulama için yapılan aşırı su alımının yanı sıra yağışsız periyot döneminin yaşanmasının da etkili olduğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2007 Perşembe 15:08:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?