7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Beyşehir Gölü'nde kuş sayısı azaldı

Beyşehir Gölü'nde yapılan 2008 yılı kış ortası su kuşu sayımında 22 ayrı tür belirlendi. Beyşehir Gölü'ndeki su kuşu sayısı ise 107 bin 51 adet olarak açıklandı.

Beyşehir Gölü'nde 24 Şubat 2008 Pazar günü yapılan kış ortası su kuşu sayımı, Doğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Beyşehir Mühendisliği ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Beyşehir Meslek Yüksek Okulu Kuş Gözlem Topluluğu işbirliğiyle gerçekleştirildi. Buna göre Beyşehir Gölü'nde 99 bin 250 adet sayılan Sakar Meke'nin en çok nüfusa sahip su kuşu olduğu bildirildi.

Sakar Meke'nin ardından 3 bin 76 adet olarak belirlenen Gümüş Martı en çok nüfusa sahip ikinci tür, Van Gölü Martısı olarak bilinen Karabaş Martı ise bin 944 adet ile Beyşehir Gölü'nde en fazla nüfusa sahip 3. kuş türü olarak tespit edildi. Beyşehir Gölü'nde yapılan sayımda tespit edilen diğer türler ve miktarları ise şöyle:
"Elmabaş pakta 941, Çamurcun 547, Fiyu Ördeği 423, Macar Ördeği 271, Yeşilbaşlı Ördek 229, Sakarca 177, Bahri 74, Kıl kuyruk 50, Gri Balıkçıl 19, Büyük Ak Balıkçıl 11, Angıt 9, Kızıl Şahin 9, Saz Delicesi 7, Kara Leylek 4, Kaşıkçı 3, Taş Kuşu 1, Ak Kuyruk Sallayan 1, Kaya Sıvacı Kuşu 1, Boğmaklı Toygar 1, Kaya Kartalı 1."

SÜ Beyşehir Meslek Yüksek Okulu Kuş Gözlem Topluluğu Başkanı Yasin Karaman, Beyşehir Gölü'nde kış ortası su kuşu sayımını Doğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği işbirliği ile ilk kez geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiklerini belirterek, "2007 yılında yapılan sayımda Beyşehir Gölü'nde 266 bin adet kuş sayılmış, 43 türün tespiti yapılmıştı. Bu yıl yaptığımız kış ortası su kuşu sayımında ise 107 bin 51 adet kuş sayıldı, 22 tür tespit edildi.

Sayım sonuçlarına göre, Beyşehir Gölü'nde kuş sayısı bakımından geçen yıla göre yüzde 50'nin üzerinde bir azalma görülürken, tür sayısı yönünden de yarı yarıya bir azalma dikkat çekiyor. Türkiye'de gerçekleştirilen su kuşu sayımları Avrupa ülkeleri ile birlikte aynı dönemde yapılıyor. Bu yıl yapılan kış ortası su kuşu sayımı gölün don olduğu bir döneme denk geldi. Buzlanmanın uzun süreli oluşunun kuş türü ve sayılarına olumsuz etki yaptığını düşünüyoruz" dedi.

Beyşehir Gölü'nde yapılan 1 gün süreli kuş sayımının Doğa Derneği'nden gelen kuş uzmanları ile kuş gözlemcilerinin yer aldığı iki ayrı ekip tarafından gerçekleştirildiğini belirten Karaman, Türkiye'nin su kuşu varlığının, "Ulusal Su Kuşu Sayımları" ile tespit edildiğini belirterek şu bilgileri verdi:
"Beyşehir Gölü'nün batı ve doğusunda iki ayrı ekip kuş sayımında görev aldı. Teleskop ve dürbünlerle sığ kesimlerde alan alan yapılan tespitler sonucu bölgedeki kuş nüfusu tespit edildi.

Belirlenen bu rakamlar Doğa Derneği'nin envanterine de giriyor. Kuş gözlemcileri ile Doğa Derneği'nin her kış mevsiminde gerçekleştirdiği su kuşu sayımları sadece Beyşehir Gölü'nü değil, Türkiye'nin dört bir yanındaki gölleri de kapsıyor. 20 yılı aşkın zamandır yapılan sayımlara bu yıl ilk defa kuş uzmanları dışındaki doğaseverler de katılabilecek. Binlerce su kuşunun nasıl olup da sayılabildiğini merak edenler bu organizasyonlara katılarak kuş saymanın sırlarını öğrenirken, onlarca su kuşu türünü kendi yaşam alanlarında görüp unutulmaz bir gün yaşayabilecek. Doğaseverler, sayımda gruplama tekniği adı verilen grup grup sayabilme, iki kuş sürüsünü birbirine karıştırmama, ters ve düz ışıkta sayım, kuşların gölün bir noktasında neden daha çok yoğunlaştıkları konularını öğrenebilecek."

iha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2008 Çarşamba 11:46:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?