4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Beyşehir Gölü'ne dökme kar tavsiyesi

Yağışa hasret kalan ve su seviyesinin düşmesi nedeniyle yaklaşık 3,5 aydır tahıl ambarı olarak bilinen Konya ovalarına su veremeyen Beyşehir Gölü'ne, Konya'nın Beyşehir İlçe Belediyesi'nin sahip çıkma yöntemi kıyılarda ilginç görüntüler oluşturdu.
 
Yaklaşık 1,5 aydır yağış düşmeyen Beyşehir Gölü Havzası'na kurban bayramının hemen ertesinde 30 santimetrenin üzerinde kar yağınca, kent merkezindeki kar yığınlarının temizlenmesi sıkıntıya neden oldu. Kent merkezindeki kar yığınlarını ortadan kaldırmaya karar veren Beyşehir Belediyesi, çalışmalara başladı. İş makineleri aracılığıyla şehir merkezindeki yollardan toplanan karları kamyonlara yükleyen belediye ekipleri, daha sonra bu yığınları Beyşehir Gölü kıyılarına boşaltmaya başlayınca sahil kesimlerinde adeta kar dağları oluştu. 

Beyşehir Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, kamyonlarla göle kar çektiklerini belirterek, "Hem şehir içi temizlenmiş oluyor, hem de yaptığımız bu çalışmanın göle faydası dokunuyor. Dün gece 150 kamyon kar taşıdık, bugün ise 500 kamyon kar nakli yapmayı hedefliyoruz. Yarın lodos çıkıp bu karlar erirse, göl de bundan nasibini alacaktır diye düşünüyoruz" dedi. Beyşehir Gölü Havzası ile Göller Bölgesi'nde Aralık ayının oldukça kurak geçtiğini hatırlatan Tekinöz, tarımsal arazileri besleyen Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünün yeterli geliri olmaması nedeniyle sıkıntılı bir dönem içerisine girdiğine dikkati çekti. Son yağışların, özellikle kar yağışının Beyşehir Gölü Havzası'na olumlu etki yapacağına inandıklarını kaydeden Tekinöz, kalınlığı 30 santimetreyi gene kar yağışının göl için önemli bir su geliri oluşturacağını söyledi. Beyşehir Belediyesi olarak yapılan bu çalışma ile az da olsa göle bir katkının olacağını vurgulayan Tekinöz, "Bu dökme karla Beyşehir Gölü'nün kodu yükseltilmez belki ama, gölün kurtarılması için buradan acilen kalıcı köklü tedbirlerin alınmasının gerekli olduğu mesajını da vermek istiyoruz. Beyşehir Gölü'nün Konya Ovası'ndaki tarım arazilerini besleyerek milli ekonomiye önemli bir katkısı var. Bu bir değerdir. Bu değerin hakkını vermek lazımdır. Bazıları sel ve su tazminatları istiyor. Biz de Beyşehir için kar tazminatı istiyoruz. Beyşehir'in hakkıdır. Bu bir simgedir. Ama, Beyşehir Gölü'nün daha çok iyileştirilmesi, insanlığın daha çok faydalanması ve bu tatlı su havzalarının kaybedilmemesi için başta Beyşehir Gölü olmak üzere, tüm göllere önem verilmesini istiyoruz" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2007 Pazar 14:52:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?