6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Beyşehir Gölü'ne su takviyesi

Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü'ne Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'ndan Gembos Derivasyon Tüneli ve iletim kanalları vasıtasıyla su aktarılmaya devam ediliyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) 4.Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, Gembos Havzası'ndan 2007 yılının güz ve bu yılın ilk aylarında Beyşehir Gölü'nü takviye edilen su miktarının 80 milyon metreküpe ulaştığını bildirdi. Pınarkara, yaptığı açıklamada, 2007 yılının Temmuz ayında inşaatı tamamlanan ve proje doğrultusunda yıllardır kuraklık sıkıntısı çeken Beyşehir Gölü'ne su aktarılmaya başlayan baraj ve derivasyon kanalından yılda ortalama 130 milyon metreküplük bir su akışının sağlanmasının planlandığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaz mevsiminde yaşanan kuraklık nedeniyle barajda su olmaması nedeniyle göle su aktarılmadığını, ancak geçen yıl sonbahar dönemi ile bu yılın ilk aylarından itibaren yağışlar ve eriyen kar sularıyla dolmaya başlayan Derebucak Barajı'nın kapaklarının sürekli olarak açık bırakıldığını ve buradan Beyşehir Gölü'nün su ile takviye edildiğini bildiren Pınarkara, “Gembos Havzası bünyesinde yıllık yaklaşık 150 milyon metreküplük bir su barındırıyor. Bu suların her yıl ortalama 130 milyon metreküplük bölümünün Beyşehir Gölü ile buluşturulması amacıyla bu büyük proje hayata geçirildi. Kalan 20 milyon metreküplük su ise 3-4 yıl sonra hayata geçirilecek yeni sulama projeleriyle Gembos Ovası'ndaki tarım arazileri ile güzergah üzerinde bulunan tarımsal alanları sulamaya başlayacak. Ortalama 11 milyon metreküplük su hacmine sahip Derebucak Barajı'nda yağışlarla birlikte 2-3 milyon metreküplük doluluk oranı yakalandığında Beyşehir Gölü'ne su akışı devamlı olarak yapılıyor. Bu yıl sonunda hedefimiz olan Beyşehir Gölü'ne 130 milyon metreküplük suyu takviye edeceğimizi tahmin ediyoruz. Şu ana kadar bunun yüzde 60'ının üzerinde bir aktarım sağlanmıştır” dedi.

Pınarkara, Gembos Derivasyonu'ndan yapılan takviyelerin Beyşehir Gölü'nün su seviyesine olumlu katkılar yaptığını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 13:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?