4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Beyşehir Gölü'nü kurtarmada ilk adım

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan ve su seviyesi giderek düşen Beyşehir Gölü'nü kurtarmak için ilk adım atıldı. Alınan karar doğrultusunda 3 yıl içinde göldeki su seviyesinin 140 santimetre yükselmesi hedefleniyor.

Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nda düzenlenen, göle çevresi bulunan yerleşimlerin belediye başkanları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdülüğü ile Devlet Su İşleri'nden yetkililerin katıldığı toplantıda alınan yeni karar ve nasıl uygulanacağı hakkında basın toplantısı düzenleyen Konya'nın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, aldıkları kararın Beyşehir Gölü'nün kurtuluşu için önemli bir adım olduğunu belirterek, "Yetkililerle yaptığımız toplantıda, Beyşehir Gölü'nün sulama suyu kotu yeniden belirlenerek, bin 121'den bin 122.40'a çıkarmaya karar verildi. Bu karar, 3 yıllık bir geçiş sürecinde uygulanacak. 2008 yılı içerisinde bin 121.80, 2009 yılında bin 122.10 ve 2010 yılında ise bin 122.40 kotundan daha aşağı seviyede gölden tarımsal alanların sulanması yada başka nedenler için su çekimi yapılamayacak. Yani alınan karar, 3 yıllık bir süreçte peyderpey uygulanacak. 3 yıllık süreç sonunda Beyşehir Gölü'ndeki su miktarında 140 santimlik bir yükselme olması planlanıyor" dedi.

Kararın Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya diğer kurum ve kuruluşlar için de bağlayıcı olduğunu ve bu karara uyulmaması halinde ağır ceza gerektiren müeyyidelerin uygulanması yönünde taleplerle yargıya suç duyurusunda bulunulabileceğini de dile getiren Nazif Tekinöz, "Doğal sit alanlarında alınan kararlar bağlayıcıdır ve uyulmaması halinde ağır cezai müeyyideler getiren kararlardır. Beyşehir Gölü'nün kurtuluşu için atılan en önemli bir adımdır bu. O yüzden yüzyılın kararıdır, diye nitelendiriyorum. Beyşehir Gölü sulama suyu kotunun belli bir noktaya getirilmiş olması ile birlikte belki de bölgemizde kilometrelerce mesafede mülkiyetin, yapılaşmanın kaybolmasının da önüne geçilmiş oldu. Göl kıyısında koruma amaçlı imar planlarının yolu da artık açıldı. Alınan bu karar, önümüzdeki dönemde hayata geçmesi beklenen Beyşehir Gölü Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı'nda da yer alarak, gölün korunması için önemli bir adım olacak" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2007 Perşembe 13:28:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?