6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Beyşehir'de balık sezonu kötü başladı

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde balık sayısı azaldı. Balık sayısında ki azalış gölde balıkçılıkla geçimini sağlayan balıkçıların zor günler yaşamasına neden oluyor.

Gölde buzların erimesinin ardından umutla sahilden göle açılan balıkçılar umduğumu bulamadan geriye döndüler. Geçmiş yıllara göre gölde balık miktarının azaldığını düşünen balıkçılar, sezonun yeni açılmasına rağmen şimdiden düşünmeye başladılar.

Geçen sene ile karşılaştırıldığında ağlara takılan balık oranında önü alınamayan bir düşüş gözlendiğini ifade eden Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, 150 balıkçının geçtiğimiz yıl günde 10 tona yakın balık çıkardığını, buna rağmen geçimlerini sağlayamadıklarını söyledi.

Erdoğan, "Gölde yeterince balık stoku yok. Şu mevsimde sadece az miktarda sazan balığı çıkıyor, bu da balıkçı başına 2 kiloya tekabül ediyor. Yılda ise tahminen 50 ton sazan balığı çıkarıyoruz. Balıkçılar kazandıkları para ile bırakın ailelerinin geçimini teknesine mazot dahi almakta güçlük çekiyor" dedi.

Küresel ısınma, bilinçsiz sulama, tarım arazisi oluşturmak adına kurulan alanlar ve kış mevsiminde yağış miktarının az olmasından dolayı gölde balıkçılığın bitme noktasına geldiğini söyleyen Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, "Beyşehir Gölü'nün kıyı kesimlerinin donunun çözülmesi ile balıkçılarımız göle açılmaya başladı. Ancak beklenen verim bir türlü alınamıyor. Yılda 500 ton sazan balığının çıktığı Beyşehir Gölü'nde şu an balıkçı başına günde 2 kilo balık düşmekte. Bölgedeki diğer göllere bakıldığında; 2001 yılında 180 ton sazanın çıkarıldığı Çavuşçu Gölü'nden ise şu an 15 ton bakıl çıkarılmakta. Akşehir Gölü'nün de kurumasının ardından bölgede balıkçılık tamamen sona ermek üzere" diye konuştu.

Gölde balıkçılığın azalmasından dolayı birçok ailenin zorunlu olarak meslek değiştirdiğini ifade eden Erdoğan, şöyle dedi: "Sulak alanların yeni tarım alanları sağlamak amacı ile kurutulması sonucu Türkiye önemli oranda kullanılabilir suyunu kaybetti. Göller ve sulak alanlar kurudu, yeraltı suları metrelerce düştü ve barajlardaki sular azaldı. Suyun kaybedilmesi ekonomik açıdan da büyük zararlara yol açtı. Ülkenin birçok yerinde balık ve kamışa dayalı olarak geçimini sağlayan birçok aile ya göç etmek zorunda kaldı ya da zorunlu iş değiştirmek zorunda kaldı."

 

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 14:46:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?