7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Beyşehir'de erken ekim tehlikesi!

Konya Beyşehir Gölü Havzası'nda hububat ekimi yapılan bazı tarlalarda erken ekim yapan çiftçinin ürününün hava sıcaklığının bu şekilde devam etmesi halinde riskli bir dönem yaşayabileceği bildirildi.

Konya'nın Beyşehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, hububat ekimi yapılan bazı arazilerde incelemelerde bulundu. Yörede bazı arazilerde çiftçinin erken ekim yaptığının göze çarptığını belirten Ersözlü, bunun hava sıcaklığının yüksek seyretmesi halinde ürün için ciddi riskler oluşturabileceğini söyledi.

Ersözlü, sonbahar döneminde en iyi ekim döneminin Ekim ayının ilk haftası olduğunu belirtirken, Eylül ayında birçok arazinin çiftçi tarafından tohumla buluşturulduğunu gözlediklerini dile getirdi.

Erken ekim yapılan arazilerde ürünün erken çimlenerek boy yapmaya başladığını hatırlatan Başkan Ersözlü, “Ancak, görüyoruz ki, ilkbahar döneminde ürün ulaşacağı boya daha şimdiden sonbahar döneminde ulaşmış. Bu durum kış öncesi ürünün çürüme riskini de beraberinde getiriyor. Büyüklerimiz 'Tarlada keklik saklanır vaziyete gelmiş' diye söyler. Erken ekim yapılan bazı bölgelerde maalesef böyle bir durum söz konusu. Arazideki ürün kardeşlenme aşamasına gelmiş, bundan sonraki süreç sapa kalkma ki, eğer bu gerçekleşirse ardından hava sıcaklıkları bugünkü gibi yüksek seyretmeye devam ederse, üründe çürüme riski ortaya çıkabilir. Endişemiz bu, o yüzden böyle bir süreç yaşamamak için önümüzdeki günlerde daha soğuk günlerin olmasını ümit ediyoruz” dedi.

Eylül ve Ekim ayında bölgenin uzun yıllar ortalamasının üzerinde çok iyi bir yağış aldığını, bunun çiftçi için büyük fırsat olduğunu kaydeden Ersözlü, bu fırsatın verime de olumlu yönde yansımasını arzu ettiklerini söyledi.

Beyşehir Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Faruk Aydın da, Beyşehir Gölü Havzası'nda hububat ekimi yapan çiftçinin genelde Eylül ayında toprakta herhangi bir tav süreci olmadan ekimini yaptığını ifade etti.

Ekimin ardından tohumun üzerine düşen yağışla çimlenmenin gerçekleştiğini vurgulayan Aydın, “Çiftçilerimiz ekimini uzun yıllardır bu şekilde yapıyordu. Ama bu yıl farklı bir durum söz konusu. Eylül ve Ekim aylarında uzun yıllardır görülmeyen rekor ölçüde yağışlar düştü. Toprak suya doydu. Ve erken ekim yapan çiftçiler için bu şekilde bir riski beraberinde getirdi. Normal zamanda yapılan ekimler için üründe şu an bir risk yok. Ama hava sıcaklıkları pastırma yazını yaşadığımız şu günlerdeki gibi Kasım ayı sonlarına kadar bu şekilde yüksek seyretmeye devam ederse erken ekilen yerlerde kardeşlenme ve ardından sapa kalkma dönemi riski var. İnceleme yaptığımız bazı tarlalarda kardeşlenme durumunu çok net gözledik. Çimlenen ürünün kışa daha güçlü girebilmesi için önümüzdeki günlerde soğuk havalara ihtiyaç var” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 09:40:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?